Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bisiklet Parçalarından Elektrik Üretti!

Elektriği olmayan köyünde eski bisiklet parçalarından rüzgar gülü yaparak elektrik üretti...

yapi.com.tr
Bisiklet Parçalarından Elektrik Üretti!

William Kamkwamba ondört yaşındayken Malawi'deki köyü için önemli bir icat yaptı. William'ın köyünde elektrik yoktu. O da kütaphaneye gidip rüzgar tribünlerini incelemeye başladı. Sonunda kolları sıvadı ve köyü için küçük bir rüzgar gülü yaptı. Heyecanla bu icadının çalışıp çalışmadığın kontrol etti. Sonuç mutluluk vericiydi.

William sayesinde köyü elektriğe kavuştu. O dönemi şöyle anlatıyor:"Ailem bana pek inanmadı. Ama arkadaşlarım inandı. O zaman rüzgar gülünün resmini kitapta ilk kez gördüğümde kendi kendime şöyle dedim. Bunu yapan da bir insan ben de bir insanım. Niye yapamayayım ki... O dönemlerde zaten radyo gibi aletleri tamir edebiliyordum. O yüzden elektrikli aletlerin nasıl çalıştığı hakkında bir fikrim vardı. Rüzgar gülünü yaparken en çok gerekli olan aletleri bulmakta zorlandım. Bu yüzden eski bisiklet parçalarını, su borularını kullandım. Bir de yaptığım her şeyi kulenin tepesinde yapmam gerekiyordu. O yüzden kuzenim ve arkadaşlarım bana yardımcı oldu. Bir başka zorluk ise köyümdeki insanların bana inanmaması oldu. Bana hep gülüyorlardı. Çıldırdığımı düşünmüşlerdi."

William'ın bu başarısı kulaktan kulağa yayıldı ve ondört yaşındaki delikanlı kısa sürede dünyanın en önemli toplantılarında söz aldı. Dünya Ekonomik Forumu'ndaki konuşması bunlardan sadece biri.. William'ın şu anda 24 yaşında, yaşadıkları ile ilgili bir de kitap yazıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bisiklet-parcalarindan-elektrik-uretti_105056.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!