Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bizim Petrolümüz Kara Toprak

Türkiye, mimarlık tarihi açısından son derece zengin bir ülke… Binlerce eserin anayurdu… Ancak, bu eserlerin restorasyonu ve korunması denilince, büyük bir sessizlik hüküm sürüyor. Bu konularda İtalya gibi dünya çapında söz sahibi olamadığımızı bırakın bir yana, tarihi mirasımızı yeterince koruyamadığımıza dair eleştiriler sık sık gündeme

Dünya Gazetesi
Bizim Petrolümüz Kara Toprak

BR>
Anıtlar Yüksek Kurulu?

"O iyiydi 83'te yok edilene kadar biz tek başımıza her şeye hâkimdik. Hâkim olmak bir şey demek değil tabii. Siz bir karar alırsınız uygulamazlar, ne çıkar ondan. 56 senesinde kurul kavga etmeye başladı başbakanla zaten. Çünkü hükümet bilmediği, anlamadığı için…"

Bunlar, biraz genlerle geçen şeyler resim, heykel, tarihi olanı koruma bilinci… İTÜ'de Mimarlık Tarihi ve Rölöve Kürsüsü, Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü ve son olarak da Restorasyon Anabilim Dalı başkanlığı yaptınız, İTÜ Mimarlık Fakültesi'ne bağlı olarak Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü'nü kurdunuz ve başkanlığını yürüttünüz. Eğitim deyince, neler söylemek istersiniz…

"Eğitimle çok kolay olmuyor. Ama anlatabilirsin… O durumda da öğreniyor, ama uygulayamıyoruz. Çünkü ondan bu beklenmiyor. Yani toplum tarih bilincine sahip olmadıkça koruma olayı sadece bir müteahhidin para kazandığı bir iş olmaktan öteye gidemiyor. Bir sürü uzman yetişti. Her çeşit işi yapanı var, hiç de fena değiller. Sait Halim Paşa Yalısı'nın restorasyonunda danışmandım, şimdi ne hale geldi bilmiyorum, ama iyi bir restorasyondu… Ama İstanbul'da bu çalışmalar para getirdiği için bunlar oluyor. Anadolu'da sıradan bir taşçı ustası, herhangi bir müteahhit yapıyor restorasyonu."

Özellikle Anadolu'daki restorasyonlar, birer kâbus… Üstelik, başarısız bir restorasyondan geriye dönüş de yok. İhale açarak tarih kurtarılamıyor!

"Kâbus, hepsi kâbus Türkiye'de. Şu anda en kötü dönemi yaşıyoruz, çünkü kurullarda hiçbir uzman kalmadı. Ve bu ucuza yapılan kazanır hikâyesinden ötürü de hiç ehil olmayan insanların elinde bu iş."

40 yılda herşey değişti

Peki, İstanbul?

"Biz evvelâ İstanbul'u koruyamadık. Ben, İstanbul'u Koruma Raporu yazdım 1970 senesinde. Bizim korunsun dediğimiz o zaman henüz ayakta duran Boğaz, Üsküdar'daki ahşap yapılar, Suriçi'nde de çok ahşap mahalle vardı. Tek tek, sokak sokak yazdık. Benim 150 sayfalık raporum vardı. Tasdik de edilmiş kuruldan, beş para etmedi, yok oldu oraları. Bugün İstanbul'da benim o raporda korunsun dediğim yerlerin yüzde 3'ü, 1'i bile yok. Bitti. Sadece 40 senede. Üstelik bu olanlar, partiyle falan da ilgili değil."

Büyük bir talan…

"Anlamıyorlar, Avrupa gidiyorlar, görüyor, ama anlamıyorlar. Yahu bu adamlar nasıl oturuyor o eski evlerde. İngiltere'de, Orta İngiltere'de dolaştığınız zaman hiç yeni bina bile göremezsiniz. Bizde ise köylerde bile apartman."

İstanbul'a dönersek, İstanbul'un nüfusu, kurulduğundan itibaren hiçbir zaman 1 milyonu geçmemiş, ama bugün…

"Ben mektebi bitirdiğimde 800 bindi. Üniversiteyi bitirdiğim zaman. Geçmez. En çok 700 bin derler 17. yüzyılda… 500-600 bin civarındadır."

40-50 senede 13-15 milyona ulaşmış, aslında buna hiçbir şey dayanamazdı değil mi?

"Dayanamazdı. Suriçi ne kadardı biliyor musunuz, bin 140 hektar. İstanbul ne kadar biliyor musunuz, 350 bin hektar. Bütün eski İstanbul benim tarihini yazdığım, koruma raporunu hazırladığım kent, 10-15 bin hektar. Bütün bu kıyılar, Üsküdar, Suriçi, Galata bugünkü İstanbul'un yüzde biri."

Rahat rahat korunabilirdi…

‘Tabii canım, yüzde bir bu. Buralarda büyü, git ne yaparsan yap, şehri niye yıkıyorsun. Ben 1970'de diyorum size, kurul kurulalı 20 sene olmuş ve kurulun tasdik ettiği planlar duruyor, bütün o binalar yıkıldı. Bugünkü belediye Osmanlı Evi yapmaya çalışıyor! Eskisini yıkıp yenisini yapıyor. Neden? Çünkü adam oturmak istemiyor o evde…"

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/bizim-petrolumuz-kara-toprak_77841.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!