Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Bodrum’a ‘Doğal SİT Alanları...

Kuzey Bodrum’un İmar Planı İptal

Bodrum’un Koylarına 30 Yeni...

Rüzgarda 6 Bin Megavat Hedefi Yakın

Bodrum'da 34 Bin İmzalı Tepki

Bodrum'da Acil Yıkılacak 408 Yapı Var

Diyanet'ten Bodrum'a 30 Milyon...

Bodrum'da Kaçak Binalara Geçit Yok

Bodrum’u Bitirdiler

Türkiye Rüzgarda Hız Kesmedi

Bodrum'a Yeni Hastanede İlk Adım

Bodrum'daki İskele İhalesi İptal

'Yaşamı Savunanlar Kazandı'

Bağışladığı Arazi ‘Beach Club’ Oldu

Kazıklı Sahil Yeniden İhaleye...

'Bodrum Kesinlikle RES İstemiyor'

Bodrum'da RES Karmaşası

İETT'den Beylikdüzü'ne Rüzgar Tribüni

Hibrit Santral Örnek Oldu

Bodrum, Döviz Geliri Olan...

"Bodrum Kaymakamı: En Büyük...

Bodrum Ticaret Odası Hizmet...

Bodrum artık Şehir Statüsünde Olmalı

Bodrum’a İki Proje Birden Yapacak

Bodrum'da Yeni RES Tepkisi

Bodrum Duvarları Grafitiyle Renklendi

Bodrum'da Yüksek Kira Eylemi

Bodrum Kalesi’nde Boyalı Makyaja...

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi...

Bodrum'da Sulak Alana 'ÇED...

Bodrum Katlardaki Atık Suların...

Bodrum'daki Kazılarda Heyecanlandıran...

Bodrum’da Köylülerin RES Nöbeti

Bodrum'u Sallayan Rüzgar: İptal Edilsin!

Bodrum'a Yat Limanı İhalesine Tepki

Bodrum'da ÇED Tepkisi

Foto: DHA

Bodrum Kazılarından Tarih Fışkırdı

"Bodrum Yarımadası Ciddi Bir...

Bodrum Çevre Sorunları Çalıştayı'nda...

Bodrum'un İmdadına Su Kuyuları Yetişti

Bodrum'da SİT Alanına RES!

Bodrum'un Cennet Koyu İmara Açılıyor

Bodrum'da RES Eylemi

Bodrum'da Yanan Alana İkinci Otel

Bodrum’da İmar Yasağı Kalkıyor

ACO Işık Bacası Sistemi ile...

Bodrum'da Deprem

Bodrum'u Karıştıran Rüzgar Santrali

Bodrum'da Yalıkavak (Geriş) ile Akyarlar Mahallesi'nde rüzgar enerjisi santrali (RES) kurmaya hazırlanan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. yöneticileri, inşaat aşaması hakkında bilgi verdi. İş makinelerinin bölgeye gittiğini gören köylüler bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte tepki gösterdi.

yapi.com.tr
Bodrum'u Karıştıran Rüzgar Santrali

Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz, Geriş ve Akyarlar'a kurulacak rüzgar enerjisi santrali hakkında sinevizyon gösterisi eşliğinde bilgi verdi. DHA'nın haberine göre, Genel Müdür Korkmaz, 2007 yılından bu yana süren, planlama, projelendirme ve izin süreçlerinin tamamlandığını, kamulaştırma işlemlerinin bittiğini ve yasal prosedürlerin tamamlandığını anlattı. İnşaata yarın başlayacaklarını belirten Korkmaz, şöyle dedi:

"Önce yolları açacağız, sonra rüzgar güllerini dikeceğiz ve sadece trafo binası inşa edeceğiz. Ardından bir yandan elektrik üretirken bir yandan santral arazisini 49 yıl boyunca en doğal haliyle koruyacağız. Tüm izin ve ruhsat işlemleri tamamlandı. Çalışmayı engelleyici hiçbir hukuki engel kalmadı. Son dönemde malum çevrelerce kafa karıştırıcı açıklamalar yapıldığını, projemizin mahkemelerce durdurulduğunun iddia edildiğini biliyorum. Santral alanımızda yolların geçeceği birkaç parsel şahıs arazisi olduğu için hazine adına kamulaştırma yapıldı. Tüm enerji projelerinde olduğu gibi acele kamulaştırma uygulandı. Yani hızlandırılmış kamulaştırma yapıldı."

Bazı parsellerde yürütmeyi durdurma

Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan kamulaştırmanın herhangi bir hak kaybına yol açmadığını vurgulayan Korkmaz, bazı süreçlerin kısaltıldığını, arazi sahiplerinin kamulaştırma ve rayiç bedellere itiraz hakkının bulunduğunu dile getirdi. Mahkemenin bazı parseller için yapılan acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlatan Bertan Korkmaz, şöyle konuştu:

"İşte üzerinde spekülasyon yapılan ve projemizin durdurulduğu yalanının dayandığı kararlar budur. Yürütmeyi durdurma kararlarına saygılıyız. Mahkeme aleyhte karar verse dahi, acele kamulaştırmanın iptali durumunda normal kamulaştırma işlemine devam edilecek. Çalışmamızın önünde hukuki bir engel yoktur. Hukukun da projemizle ilgili tüm kararlarına sonuna kadar saygılıyız ve herkesten de bunu bekliyoruz."

Santral civarında hiçbir yapı ve inşaatın yapılamayacağını belirten Korkmaz, bazı bölümlere ağaç dikeceklerini ve iki santrale seyir terasları hazırlayacaklarını ifade etti. Teraslardan yarımadanın izlenebileceğini bildiren Korkmaz, "İsteyen her turizm şirketi buralara küçük off-road turları düzenleyebilir. Bizler bu sahayı bu haliyle 49 yıl bozmadan koruyacağımızı da garanti ediyoruz. Aslında bizimle birlikte devlet de garanti ediyor. Çünkü bu arazi halen devletin, hazinenin ve 49 yıl bu arazi sadece rüzgar santrali olarak tapulanmış bulunuyor. Sadece bu amaçla bize kiralama yapılıyor" dedi.

"Davalar sürerken inşaata başlayamazlar"

Basın açıklaması ardından Ramada Otel'in önüne gelen bir grup, ellerinde 'Geriş'te RES istemiyoruz' yazılı dövizleri taşıdı. Grup adına açıklama yapan Muğla Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Banu Özberk, "İnşaata başlanacak bölge ile ilgili Danıştay 4 arazi için yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. İş makineleri şahısların özel arazilerinden geçmiş, oysaki bu arazilerin kullanılamayacağına dair yürütmeyi durdurma kararı var. Ayrıca şirketin ÇED raporları başta olmak üzere birçok kurumdan aldığı belgelerdeki bilir kişilerin yasal olmadığı nedeniyle açtığımız davalar sürerken, çalışacağını idida ederek iş makinelerini sahaya gönderen şirkete izin vermeyeceğiz. Davalar sürerken inşaata başlayamazlar" dedi.

"Şirket hukuk dışı davrandı"

İş makinelerinin araziye girdiğini gören Yalıkavak ve Geriş'teki arazi sahipleri ise Yarımada Çevre Koruma Platformu üyeleri ve avukatı Remzi Kazmaz ile birlikte durdurmak için harekete geçti. Avukat Remzi Kazmaz, "Şirket kişilerin rızası olmadan kamulaştırılan arazilerle ilgi aldığımız yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayarak hukuk dışı davranmıştır. Davalar sürerken burada çalışma yapamazlar. İzinleri alırken uyguladıkları hukuksuzlukları burada da yapmak istiyorlar. Yarın Cumhuriyet Savcılığı'na bu konuda suç duyurusunda bulunarak Adliye önünde ve Belediye Meydanı'da durumu Bodrum kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bodrumu-karistiran-ruzgar-santrali_138046.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!