Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Bozcaada Şezlonga Boğulamaz"

Bozcaada’nın bakir koylarından Sulubahçe ve Habbele Koyları’nın ihaleye çıkarılarak günübirlik tesis yapılmak istenmesine halk tepkili. Belediye Başkanı da Bakanlıkla görüşüyor.

yapi.com.tr
"Bozcaada Şezlonga Boğulamaz"

Bozcaada’nın bakir koylarından Sulubahçe ve Habbele Koyları’nın ihaleye çıkarılarak günübirlik tesis yapılmak istenmesine halk tepkili.

Rumca ismi Tenedos olan Bozcaada, doğal ve tarihi güzelliğiyle Türkiye’nin en güzel adalarından biri.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Bozcaadaforum, change.org üzerinden ihalenin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da konuyu görüşmek için bugün belediye meclis üyeleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gitti.

Bozcaada'da sadece bir koyda tesis var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale ili Bozcaada İlçesi Sulubahçe ve Habbele Koyları’nı  4 Kasım 2016’da kıyı kullanımı açısından ihaleye çıkardı. 21-22 Kasım’da da ihalelerin yapılması planlanıyor.

Bozcaada’da Ayazma sahili dışında hiçbir koyda tesis yok. Sulubahçe ve Habbele Koyları da el değmemiş koylar. Buralara günübirlik kullanım için tuvalet, büfe vb. alanların yer aldığı günübirlik tesisler yapılmak isteniyor.

Bu ihaleye dayanak sağlayan da 2 Mayıs 2013’te çıkan ve doğal SİT alanlarında kıyı kenar çizgisiyle kıyı arasında kalan koyların kullanım hakkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devreden yönetmelik.

"Bozcaada'da turizmden önce bağcılık var"

bianet’e konuşan Bozcaada Belediye Başkanvekili Gülay Elbir Uslu, koyların özel bir işletmeye verilerek halka kapatılmasını istemediklerini söyledi.

“Bozcaada’da Ayazma dışında bir koyda tesis yok. Diğer koylar bakir kalarak halka açık olmalı. Daha önce de yapılaşma tehdidi oluşturan imar planlarına itiraz edip kazandık. Bozcaada her şeyden önce bağcılığın, şarabın yapıldığı bir ada. Turizmden önce bağcılık vardı. Adanın geleceği bağcılık üzerinden devam etmeli.”

"Bozcaada'nın kapasitesi sınırlı"

Change.org’daki imza kampanyasında da Bozcaada’nın, Avrupa'nın en önemli adaları arasında gösterildiği bunun da adanın sadeliğinden ve el değmemiş koylarından geldiği belirtildi.

“Onu sıradanlaştırmak, şezlonglara boğmak, birçok tatil yeri ile aynı kefeye koymak büyük haksızlık olur.

Bozcaada’nın şartları, kapasitesi, ekmeği, suyu, çöpü, sandalye sayısı ve kısaca her şeyi sınırlı. Çünkü unutulmamalı, burası bir “ada”. Bozcaada ana karadaki herhangi bir yerden farklı olarak değerlendirilmeli. Şartlar ona göre belirlenmeli.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bozcaada’nın geleceğini etkileyecek bu kadar önemli kararları almadan önce ada halkının ve ada severlerin fikir ve endişelerini göz ardı etmemesi gerektiğine inanıyoruz. Ege’deki iki adamızdan biri olan Bozcaada için yapılan bu ihalelerin iptal edilmesini talep ediyoruz.”

Daha önce de ihaleye çıkmıştı

Birçok yeri arkeolojik, doğal ve kentsel sit alanı içinde yer alan Bozcaada aynı zamada Türkiye'nin 3. büyük adası. Bozcaada'nın yapılaşma tehdidi uzun bir süredir devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bozcaada'yı yapılaşmaya açacak 1/25.000 ölçekli İmar Planı'nı kabul etmiş, bir üst ölçekli Balıkesir-Çanakkale 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nı ise gelen itirazlar üzerine iptal etmişti.

Bakanlık daha önce de adadaki Beylik Koyu’nu ihaleye çıkarmış ve bakanlık çalışan bir memura ihaleyi vermişti. Ada halkının tepkileri üzerine ihale Ocak 2015'te iptal edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bozcaada-sezlonga-bogulamaz_151919.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!