Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çanakkale'nin İlçesine 4. Termik Santral Geliyor

Bilimsel raporlarla hava kirliliğinin özellikle kış aylarında sağlığı ciddi olarak tehdit ettiğinin ortaya konulduğu Çanakkale'nin ilçesi Çan'da 4. termik santral kuruluyor.

yapı.com.tr
Çanakkale'nin İlçesine 4. Termik Santral Geliyor

Çan’da halihazırda 3 termik santral bulunuyor. Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Çan Seramik Termik Santrali, 18 Mart Termik Santrali ve Çan 2 Termik Santrallerinin jeolojik olarak çukur bir alanda bulunan Çan ilçesinde hava kalitesini önemli ölçüde kirlettiği bilimsel olarak raporlanmış durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ekim 2014’te yapılan Çanakkale Temiz Eylem Planı Raporunda Çan’daki hava kirliliği ölçüm istasyonu verileri ile ortaya kondu. Çanakkale genelinde bulunan hava ölçüm istasyonlarının ölçüm aşım değerleri tablosunda 2013 yılında kükürtdioksit (SO2) oranı 63 kez, hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı ise 1 kez aşıldığı tespit edilmiş. 2014 yılında ise durum çok daha kötü; SO2 oranı 95 kez aşılırken, PM10 değeri ise tam 123 kez aşılmış. Raporda bu durum; “Çanakkale-Çan istasyonu hava kalitesi değerleri incelendiğinde özellikle kış aylarında SO2 emisyon değerlerinin eşik değerleri aştığı ve insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaştığı tespit edilmiştir. Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde, insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaşılması mümkündür” şeklinde belirtiliyor.

Üç termik santralin etkisiyle hava kirliliğinin had safhaya ulaştığı Çan’a yeni termik santral kurulması için Helvacı köyünde halkın katılımıyla ÇED toplantısı 21 Temmuz’da yapılacak. Biga Yarımadası’nda birçok demir çelik, liman ve termik santral gibi işletmeleri bulunan İÇDAŞ Şirketi tarafından yapılacak olan Helvacı Termik Santrali Çan’ın en verimli tarım ovalarından birisi olan Helvacı Ovası’na yapılacak. İlçenin yüzde 58’i ormanlık alan iken termik santral proje alanın çoğunluğu da ormanlık alan olarak geçiyor.  

Yılda 8 bin saat tam kapasite

Yılda toplam 2 milyar 160 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanan santralde yakıt olarak linyit kullanılacak. Santralde saatte 210 ton kömür ve 38 ton kireç taşı yakılacak olup santralin yılda 8 bin saat tam kapasiteyle çalışması planlanıyor. Buna göre santralin yıllık kömür ihtiyacı 1milyon 680 bin ton, ekonomik ömrü boyunca ihtiyaç duyulacak kömür miktarı ise 50milyon 400 bin ton olarak hesaplanıyor. Santralde soğutma suyu olarak iki ünite için saatte 16 ton, yılda ise 128 bin ton su kullanılacak. Gerekli olan su da yöredeki su kaynaklarından ve yer altından çekilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/canakkalenin-ilcesine-4-termik-santral-geliyor_146707.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!