Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çeşme’de 'Aya Yorgi' Tepkisi

Aya Yorgi Koyu'nun yakın mesafesinde bulunan bölgenin, cumhurbaşkanı kararnamesiyle imara açılmasına tepki gösteren Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Bölgenin seçilmiş belediye meclisinin iradesi yok sayılmıştır. Karara itiraz edeceğiz." dedi.

yapi.com.tr
Çeşme’de 'Aya Yorgi' Tepkisi

İzmir Çeşme'deki Aya Yorgi Koyu mevkiinde bulunan SİT alanı imara açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın plan değişikliğine göre, daha önce tarım ve zeytinlik alanı ilan edilen yerlere 2 katlı villa yapılabilecek.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, doğal sit alanı statüsünden olan Dalyan, Sakarya Mahallesi ile Ayayorgi bölgesinin 2018 yılında sit derecesini değiştirerek “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etti. Bakanlığın kararı, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 07.03.2022 tarihinden onaylandı. Bu karar ile imar değişikliği yapılarak yapılaşmanın önü açılmış oldu.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, hazırlanan plana tepki gösterdi. Plana süresi zarfında itiraz edeceklerini vurgulayan Oran, “Bölgenin seçilmiş belediye meclisinin iradesi yok sayılmıştır. Ankara’da böyle bir hassas yöre seçilmiş. Belediye meclisine rağmen imara açılmasına itiraz edeceğiz.” dedi.

Alınan kararının Türkiye’ye yapılan en büyük ihanet olduğunu söyleyen Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler de “Değişiklik ile bölge imara ve betonlaşmaya açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu değişikliği yaparken yerel yönetime, halka hiçbir şekilde danışmadı. Burada arsası olanlar veya bu plan değişikliğini önceden bilip arsa alanlar bir günde milyon dolarlık rant yaptılar.” dedi.

Koy’un betonlaşacağını ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Aya Yorgi ‘Beton Koyu’ olacak. Bu bölgede sadece tarım ve zeytin değil, çok miktarda da tarihi eser var. Birçok tarihi eser henüz kayıt altına bile alınmış değil. ‘İnşaat kazılarda ortaya çıkacak tarihi eser ve tabiat varlığı resmi makamlara bilgi verilsin’ kararı alınmış. Vahşi beton sermayenin temel kazılarında çıkacak eserler hemen toprakla kapatılıp, üstlerine beton dökülerek gizlenecektir. Çok ünlü bir futbolcu Çeşme’deki villasının oturma odasını üstü cam döşeli Roma hamamı üzerine inşa etti, hâlâ tarihi eserin üzerinde oturuyor. Şimdi dünyaca ünlü, doğa harikası Aya Yorgi Koyu yok ediliyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/cesmede-aya-yorgi-tepkisi_189890.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!