Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çimentoculardan İran Uyarısı

Son yıllarda çimento sektörüne büyük ölçekte yatırım yapan İran'ın doğu bölgesinde kendilerine ciddi rakip olduğuna dikkat çeken Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Özinönü, "İran’ın döviz kuru üzerindeki uluslararası rekabet kurallarına aykırı haksız uygulamalarının görülüp önlem alınması gerekmektedir" dedi.

yapi.com.tr / AA
Çimentoculardan İran Uyarısı Basın toplantısında, Ali Özinönü’nün yanısıra Başkanvekilleri Bahadır Kayan ve Cemil Tokel ile yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu

"İkincisi, bunlar yükte ağır ürünlerdir ve taşıma giderleri önemli bir unsurdur. Enerji fiyatlarının rekabet gücümüzü önemli ölçüde etkilediğini belirtmek isterim. Ulaşım maliyetlerinin rekabet gücümüzü olumsuz etkilememesinin en önemli noktası; demiryolu-deniz yolu bağlantılarının sağlanmasıdır. Her biri büyük ölçekli olan çimento, cam ve seramik tesislerinin bulunduğu bölgelerden limanlara demir yolu bağlantısı şarttır. Ayrıca, Türkiye’nin genel ihracatını etkileyen sorunlardan doğal olarak bizler de etkileniyoruz. Uluslararası ölçekte sürmekte olan ekonomik kriz bir yana; Suriye, Mısır ve bazı bölge ülkelerinde yaşanan istikrarsızlıklar ihracatımızı doğrudan etkilemektedir. Zira yükte ağır ve nakliyesi güç olan bu sektörler için en ideal pazar en yakın pazardır. Önemli bir sorunu da İran ile yaşamaktayız. Son yıllarda çimento sektörüne büyük ölçekte yatırımlar yapan ve kendi gereksinimlerinin üzerinde bir üretim potansiyeline ulaşan İran, ihracatçısına sağladığı kur avantajı ile doğu bölgemizde bize ciddi rakip olmuş, ülkemizin bu bölgesi İran’ın pazarı haline gelmeye başlamıştır. İran’ın döviz kuru üzerindeki uluslararası rekabet kurallarına aykırı haksız uygulamalarının görülüp önlem alınması gerekmektedir".

 


"Türk gemileri bekletiliyor"

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özinönü, Rusya'ya giden Türk mallarının bazı limanlarda, liman idarecilerince boşaltılmasının engellendiğini söyledi. Bunun sebebinin ülkedeki yeni bir yatırım olduğunu belirten Özinönü, bu yatırımın limanlar üzerinde baskı kurduğunu kaydetti. Bu baskı sonucunda liman otoritelerinin oraya varan Türk gemilerini beklettiğini kaydeden Özinönü, "Çok geç boşaltıyorlar. Dolayısıyla Türkiye'nin de önemli ölçüde ihracat yaptığı Rusya'ya ihracatı olumsuz etkilenmeye başladı" ifadelerini kullandı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/cimentoculardan-iran-uyarisi_110358.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!