Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Çöpleri Arıtılmamış Şehir Bırakmayacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpleri arıtılmamış şehir bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Çevre hassasiyetini gözeterek enerji yatırımlarını yapmalıyız" dedi.

yapi.com.tr/AA
"Çöpleri Arıtılmamış Şehir Bırakmayacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpleri arıtılmamış şehir bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Çevre hassasiyetini gözeterek enerji yatırımlarını yapmalıyız" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Finlandiya, İsveç ve Polonya ziyaretlerine eşlik eden Bakan Yıldız, bu ülkelerdeki muhatapları ve enerji şirketleriyle görüşüyor.

Finlandiya ve İsveç ziyaretlerini gazetecileri değerlendiren Yıldız, her iki ülkede de enerji alanına ilişkin çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini ve Polonya'da başarılı görüşmeler yapmak istediğini söyledi. 

Özellikle İsveç'teki görüşmelerinin verimli olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu ülkede ziyaret ettikleri enerji şirketindeki alternatif enerji üretim sistemlerini önemsediklerini belirtti. 

Bakan Yıldız, kent atıklarından enerji üretimine Türkiye'nin önem verdiğini vurgulayarak, "Bizim, çöpleri arıtılmamış herhangi bir şehir bırakmamamız lazım. Bunu çevre bakanlığımız düzenliyor, ama bizim Enerji Bakanlığı olarak da çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bunu yapmamız lazım. Çevre hassasiyetini gözeterek enerji yatırımlarını yapmalıyız. İsveç'teki görüşmelerin en önemli sonuçlarından bir tanesi, çöpü ve bütün atıkları değerlendirebilecek enerji tesislerini kurmamız bütün illerde" dedi.

Her insanın günde ortalama bir kilogram, kağıt, cam, plastik atık bıraktığını, bunların da gerek kimyasal gerekse yakılarak çevreye uygun koşullarda enerjiye dönüştürülmesinin mümkün olabileceğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Yalnızca İstanbul'dan yaklaşık 4,5 milyon ton civarında çöp çıkıyor. İstanbul'dan elde edilecek enerji, bir ilçenin elektriğini karşılamaya denk gelebiliyor, bir yıl boyunca. Önemli olan elektrik elde etmekten daha ziyade çöpün arıtılmış olması, çevrenin daha temiz bırakılmış olması. 60 kilogram çöpten bir kilo enerji veren atık çıkıyor. Şu anda bizde, Bursa, Kayseri, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde bu proje başlatıldı. İsveç'teki en önemli enerji çeşitlerinden bir tanesi buydu. Dalga gücünden enerjiyle ilgili tanıtım da yapıldı, ama o teknolojinin daha da gelişmesi, ticarileşmesini beklememiz gerekiyor, bizim için şu an için erken. Yapan varsa yapmasına müsaade ederiz, ama daha fazla ticarileşmesini beklememiz lazım, maliyeti yüksek."

İsveç'te Fortum Enerji şirketindeki sunumun çok iyi olduğunu, Başbakan Erdoğan'nda sunumu büyük bir dikkatle dinlediğini ifade eden Bakan Yıldız, özellikle binaların kendi enerjisini üreterek, yalıtımla giderlerinin azaltabilecek yapıyı Türkiye'de kurgulanması gerektiğini kaydetti.

Binaların yalıtım zorunluluğuna ilişkin bakanlıkların çok iyi düzenlemeler yaptığını vurgulayan Yıldız, "Nasıl biz kaçak elektriğe, kaçak su kullanımına tedbirler alıyorsak, yalıtım da onlardan bir tanesi. Türkiye enerji verimliliğini inşallah bu stratejiyle çözecek" ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/copleri-aritilmamis-sehir-birakmayacagiz_113756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!