Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çukurova'nın Müze Hasreti Sona Eriyor

Adana'da, restorasyonu süren asırlık fabrika binasındaki müze kompleksinin ilk etabı olan ve kent turizmine katkı sağlaması hedeflenen Arkeoloji Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde açılacak.

yapi.com.tr/AA
Çukurova'nın Müze Hasreti Sona Eriyor

Adana'da restorasyonu süren asırlık fabrika binasında kurulan Adana Müze Kompleksinin ilk etabı olan Arkeoloji Müzesi'nde, arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayide kullanılan alet ve makinelerin arasında yer aldığı 2 bini aşkın eser görülebilecek.

Seyhan ilçesinde 1907'de yapılan Milli Mensucat Fabrikası'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 3 yıl önce başlatılan müze kompleksi çalışmalarının önemli etabı tamamlandı.

Tamamı bittiğinde Ortadoğu'nun en büyük müze kompleksleri arasına girmesi planlanan 68 bin 500 metrekare alana sahip müzenin, 12 bin 500 metrekarelik kısmını oluşturan arkeoloji bölümü, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla hizmete alınması planlanan müzede, tarih öncesi dönemden bugüne insanın yaşam serüveninin, dönemlere ait bilgi metinleri, görseller, dioramalar (gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) ve canlandırmalar yardımıyla anlatıldığı toplam yedi salon bulunuyor.

Salonlarda tarih öncesi Hitit, Asur, Arkaik, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykel, lahit, stel, sunak ve büstler, cam, pişmiş toprak ve bronzdan yapılmış çeşitli kaplar, pişmiş toprak ve bronz kandil, antik dönem küçük heykeller, silindir ve damga mühürler, cam, bronz, altın takılar ile M.Ö. 18 bin yılından bugüne eserler yer alıyor.

Teşhir edilen eserler içerisinde özellikle Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana Karataş ilçesinde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ile Roma dönemine ait mermer "Antropoid Lahit" ve "Akhilleus Lahti" dikkati çekiyor.

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu  müzenin açılışın ardından ilk üç gün ücretsiz olacağını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cukurovanin-muze-hasreti-sona-eriyor_158834.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!