Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Munzur Vadisi'ndeki Dört HES Projesine İptal

Tunceli'de Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES projesi Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

yapi.com.tr
Munzur Vadisi'ndeki Dört HES Projesine İptal

DHA'nın haberine göre, HES'lerin iptali için dava açan avukatlardan Özgür Ulaş Kaplan, Munzur Vadisi'ne artık hiç kimsenin bir çivi bile çakamayacağını belirterek, "Bu mahkeme kararı ile birçok ziyaret yerimiz ve kutsal mekanımız da kurtulmuş oluyor. Bu da Alevi inancı açısında son derece olumlu bir durum ve karardır" dedi. Tunceli ile Ovacık İlçesi arasında bulunan Munzur Vadisi Milli Parki içinde yapılması planlanan 4 HES projesinin iptalı için kentte yaşayan 5 avukat ile 19 vatandaş, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurup projelerin iptal edilmesi dava açtı. Mahkeme, Temmuz ayında Konaktepe 1, Konaktepe 1 ve Bozkaya Baraj ve HES projelerini hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Son olarak mahkeme 31 Ekim günü yapılan duruşmada Munzur Vadisi'ndeki dördüncü proje olan Kaletepe HES projesini de iptal etti.

Munzur Vadisi üzerindeki 4 HES projesinin iptal edilmesi için mahkemeye başvuran avukatlardan Tunceli Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe, Özgür Ulaş Kaplan ve çevre aktivisti Haydar Çetinkaya ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Avukat Kaplan, Munzur Vadisi'nde yapım aşamasına gelen 4 HES projesinin mahkemelerce iptal edilmesinin en büyük gerekçesinin geçmiş yıllarda baraj projesi hazırlanırken hukuksuz gerekçeler gösterilmesi ve ÇED muafiyeti olduğunu söyledi. Kaplan, şunları söyledi: "Munzur Vadisi içindeki Milli Park sahası içinde bundan sonra hiçbir kimse bir tek çivi dahi çakamaz. Bundan böyle Munzur içersinde hiçbir baraj projesinin hayata geçirilmesi imkansız hale geldi. Devlet bir daha vadi içinde baraj projesi hayata geçirmek isterse bu tamamen hukuksuz ve kaçak bir çalışma olur ve buna da kimse müsaade edemez zaten. Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'nin bu kararı bütün Dersimlileri ve çevrecileri sevindirmiştir. Bu mahkeme kararı ile birçok ziyaret yerimiz ve kutsal mekanımız da kurtulmuş oluyor. Bu da Alevi inancı açısında son derece olumlu bir durum ve karardır. Munzur Vadisi'nde projelendirilen hiçbir baraj ve HES projesi için ÇED olumlu kararı yoktu. Bütün HES projeleri ÇED kararlarından muaf tutulmuşlardı. Mahkeme ÇED olumlu kararı alınmadan böyle bir projenin hayata geçirilmeyeceğini kesin bir kararla belirtiyor. Bu durumun özellikle milli parklarda hukuka aykırı olduğunu belirtiyor ev baraj projelerini iptal ediyor. Munzur Vadisi Milli Parkı'nda ÇED olumlu kararı alınması mümkün değil ve bu durumda Munzur Vadisi'nde bir daha herhangi bir baraj projesinin onaylanacağını hiçbir şekilde düşünmüyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/munzur-vadisindeki-dort-hes-projesine-iptal_125990.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!