Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Demir-Çelikte Pazar Daraldı"

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, 2013 yılında dünyada yaşanan küçülme ve ihracat yaptıkları ülkelerdeki demir-çelik yatırımları nedeniyle dış pazarda daralma olduğunu söyledi.

yapi.com.tr / AA
"Demir-Çelikte Pazar Daraldı"

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olağan genel kurulu yapıldı. Başkanlığa yeniden seçilen Halil Şahin, yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan küçülme sebebiyle demir çelik firmalarının yüzde 65 kapasiteyle çalıştığını belirtti. Demir-çelik sektörünün işlem hacminin umulanın altında kaldığını kaydeden Şahin, "2013 yılında dünyada yaşanan küçülme ve ihracat yaptığımız ülkelerde demir-çelik yatırımları yapılması nedeniyle ihraç pazarlarında daralma oldu" dedi.

Demir-çelik tesislerinin yüzde 65 kapasiteyle üretim yaptıklarını ifade eden Şahin, 2012 yılında 36,5 milyon ton olan demir-çelik üretimi 2013 yılında 34,5 milyon ton seviyesinde kaldığını dile getirdi. Enerji maliyetlerinin en üst seviyede olduğu puant saat uygulanan 17:00 - 22:00 saatleri arasında tesislerin üretimlerini durdurduğunu ifade eden Halil Şahin, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 3 değişik enerji tarifesi uygulanıyor. Gündüz, gece ve puant tarifeleri var. Gece tarifesinde enerjinin kilowat saati 7 kuruş iken, gündüz tarifesi 14-15 kuruş, puant tarifesi ise 30 kuruşa kadar çıkıyor. Demir çelik sektöründe hurdadan sonra en büyük maliyet kalemini enerji oluşturuyor. Avrupa Birliği normlarını Türkiye'de sanayi sektörüne uygulamıyor. Avrupa Birliği normlarında 4 tane enerji tarifesi var. Bu tarifelerde az kullanıcısı ile büyük kullanıcıda yüzde 52-70 arası fiyat farkı var. Bizde bu oran yeni yeni yüzde 16 seviyesine çıktı. 2023 hedeflerine ulaşmamız için hükümetimizin sanayicilerimize yardımcı olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni dönemde yeni pazarlar bularak bu küçülen pazarları genişletme adına, dış ticaret departmanlarımız yoğun çaba sarf edecek. Afrika yeni pazar olarak görünüyor. İç piyasanın da seçim sonrasında hareketlenmesini umuyoruz."

Genel kurulda, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2014 yılı bütçesi ise 3 milyon 190 bin TL olarak kabul edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/demir-celikte-pazar-daraldi_119679.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!