Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Dubai Port Limanı İnşaatında Suç İşleniyor'

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Kocaeli'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Körfez İlçesi'nde yapımı devam eden Dubai Port Limanıyla ilgili yargının yürütmeyi durdurma ve iptal kararı olmasına rağmen yatırımcıların çalışmalarını sürdürdüğünü, bunun da yasalara göre suç olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
'Dubai Port Limanı İnşaatında Suç İşleniyor'

DHA'nın haberine göre, TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Kent mücadeleleri' başlıklı panelde, Körfez İlçesi'nde yapımı devam eden Dubai Port Projesi, Merkezi İş Alanı Planı (MİA) ve Gübretaş Amonyak Tankı projelerindeki hukuki gelişmeler değerlendirildi. Panele Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Fikret Oğuz, Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Arsal Arısal, Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Halim Karabekir, Mimarlar Odası Kocaeli eski Başkanı İmran Türkeş ile mimarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

'Açıkça suç işliyorlar'

Dubai Port ve Merkezi İş Alanı Planları ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, "Dubai Port ve Merkezi İş Alanı Planları ile ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararları var. Buna karşı yatırım işlemleri hızında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Yatırımcılar ve destekleyen idare, belediye, merkezi hükümet yargı kararlarını yerine getirmemeyi bir meziyet haline dönüştürmüştür. Bu anayasa ve ilgili yasalara göre suçtur. Açıkça suç işlemeye de devam edilmektedir. Gübretaş ile yargı süreci devam etmektedir" dedi.

'İhale süreci ile ilgili kamuoyunda ciddi şüpheler var'

Dubai Port ihale süreciyle ilgili kamuoyunda ciddi şüpheler olduğunu söyleyen Muhcu şöyle devam etti:

"Söz konusu Dubai Port projesi ile ilgili ihale süreci gerçekleştirilmiştir. Bu ihale sürecinin nasıl gerçekleştirildiğine dair kamuoyunda ciddi şüpheler vardır. Sayıştay raporları da kimi şirketleri koruyan nedense de idareye yakın şirketlere ihale verildiği tespit edilmiştir. İhale yasasına aykırı bir şekilde süreç işletilmiş ve tamamlanmıştır. Kıyılarla ilgili iki isim bu süreçte zikredilmektedir. Kendi ülkesinde bile ihaleye girmesi yasaklanan kişi Türkiye'de idare tarafından korunarak ihaleye şekilsel olarak girerek ihale kendisine verilmektedir. Suudi Arabistan ve Dubai prensi olan El Maktum'dur. Ülke yönetici misidir? Şirketinin çıkarlarını mı korumaktadır, bilinmez. El Maktum Türkiye'de ihalelere ayrıcalıklı girebilmektedir. Uluslararası alanda itibarı sıfırdır. Buna karşın bir milletvekili açıklama yaptığı için hakkında fezleke hazırlanmıştır. Bizlerle ilgili dosya ve rapor hazırlarsalar biz de rapor sunmaya hazır olduğumuz söyleriz. "

'Bu sürecin takipçisi olacağız'

Türkiye'de ayrıcalıklı ihaleler verildiğini iddia eden Muhcu, "İkinci isim ise İsrail kökenli Sami Ofer'dir. Galataport ihalesi kendisine verilmişti. Bizim açtığımız davalar sonucunda ihale iptal edilmişti. Sami Ofer uluslararası alanda bir ihaleye girme girişiminde bulunması mümkün değildir. Avrupa'da ve başka ülkelerde ihaleyi girmesi bile sözkonusu değilken, şu anda Kuşadası Portu almış ve işletmektedir. Biz hiçbir işadamının etnik yapısına ve kökenine bakmıyoruz. Bu işadamlarının dünyada ihaleye girmeleri söz konusu değilken Türkiye'de ayrıcalıklı ihale verilmesini takdirlerinize sunuyoruz. Bizler bu sürecin takipçisi olacağız. Kocaeli'nin ve Kocaeli'nde yaşayan yurttaşların gelecegi olacağız" dedi.

'Kocaeli'nde ciddi can kayıpları yaşanabilir'

Körfez İlçesi'nde yapılacak amonyak tankının da Marmara'da yapılan en büyük tank olacağını ve herhangi bir tehlikede Kocaeli'nde ciddi can kayıpları yaşanabileceğini söyleyen Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Halim Karabekir ise şunları söyledi:

"Amonyak solunması durumunda zehirleyicidir. Vücuda temas halinde şiddetli yanıklara sebep verici bir kimyasaldır. Amonyak sudaki yaşamı zehirler. Kapalı bir ortamda yanıcı ve patlayıcı olabiliyor. Gübretaş firmasınin yaptığı tank Körfez İlçesi'nde, hatta Marmara'da en büyük kapasiteye sahip 25 bin tonluk bir tank ortaya çıkacaktır. Amonyum nitrat dinamit gibi patlayıcı özellik taşıyan bir gübredir. Açıklamalarımız bu firmaya özel değil. Bugün Gübretaş yapıyor yarın başka bir firma yapabilir. Sanayi gelişmeli, ekonomi artmalı. Bunlar planlanmalıdır. Aksi taktirde en ufak olumsuzlukta Kocaeli ve Körfez ilçesinde ciddi can kayıpları yaşanabilir. Yerleşim alanına en az 1.5 kilometrelik çapta uzaklıkta olmalıdır yapılan tankın. Bu koşul saglanamıyorsa yatırım çevresel risk azaltılabilecek şekilde başka bir alana yapılabilir. "

'Yapılan yanlışlardan geri dönülsün'

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Arsal Arısal da kente zarar verilecek projelerde biran önce geri adım atılması gerektiğini ve yapılan yanlışlardan geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme kararlarına rağmen usülsüzlüklerin devam ettiğini söyleyen Arısal, "Dubai Port ve MİA projelerinde yargı kararı olmasına bu kararlara uyulmayarak suç işleniyor. Ayrıca Gübretaş'da bölgenin en büyük amonyak tankı yapılıyor. Bu tankta yaşanacak en ufak olumsuzlukta kent ciddi riskler yaşacaktır" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubai-port-limani-insaatinda-suc-isleniyor_128037.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!