Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Liman İnşaatında Çevre Eylemi

Dubai Port Limanı ve Yarımca Konteyner Terminali inşaatı, çevreciler tarafından protesto edildi.

yapi.com.tr
Liman İnşaatında Çevre Eylemi

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde Yarımca sahilinde, 'Dünyanın 3'üncü büyük limanı' olacağı belirtilerek, Dubai Şeyhi El Maktum'a ait 'Dp World Properties Liman İşletmeleri A.Ş.' tarafından yapımı devam eden Dubai Port Limanı ve Yarımca Konteyner Terminali inşatı, Kocaeli sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.

DHA'nın haberine göre, Körfez İlçesi'ne bağlı Yarımca sahilinde 99 bin 687 metrekarelik alana yapılacak dev liman için, Çevre Bakanlığı'nca 31 Temmuz 2009 tarihinde olumlu ÇED raporu verildi. Bu rapora dayanılarak çevrecilerin yaptığı tüm itirazlara rağmen liman inşaatı başlatıldı. Kocaeli'deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ÇED raporunun planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve yasal mevzuata aykırı olduğu, halkın katılımıyla toplantı yapılmadığını, ayrıca projenin Kıyı Kanunu'na da uygun olmadığını ileri sürerek Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme 23 Şubat 2011 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak daha sonra Kocaeli İdare Mahkemesi 26 Nisan 2012 tarihinde bu yürütmeyi durdurma kararını iptal etti ve inşaatın önünü açtı.

Bu limanın İzmit körfezine ve çevreye büyük zarar vereceğini iddiasıyla bugün liman inşaatı bölgesine giden Kocaeli Sivil İnisiyatif Platformundan oluşan bir grup, çalışmaların durdurulmasını istedi. Kocaeli Sivil İnisiyatif Platformu adına açıklama yapan Numan Gülşah yaşam alanlarına sahip çıkma kararlılıklarını her zaman sürdüreceklerini belirterek şunları söyledi:

"Dubai Port Limanı ile ilgili 7 sivil toplum kuruluşu ile birlikte ortak dava açtık. Sakarya Bölge İdare Mahkemesi davamızı haklı bulup yürütmesi durdurulmuştu. Ancak 12 Eylül referandumuyla oluşturulan yeni yargı sistemi sonucunda üst mahkeme olan Sakarya Bölge İdare Mahkemesinin aldığı yürütmeyi durdurma kararı ne acıdır ki alt mahkeme olan Kocaeli İdare Mahkemesi tarafından hukuk dışı bir şekilde kaldırılmış ve böylelikle Dubai Port Liman inşaatı devam etmiştir."

Kamu malının peşkeş çekmenin söz konusu olamayacağını söyleyen Gülşah, "Kentimizi yöneten başta Kocaeli Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Körfez Belediyesi olmak üzere, Dubai Port Liman inşaatını anayasamızın 138'inci maddesinin gereği olarak derhal gecikmeksizin durdurmaları kanun gereğidir" iddiasında bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/liman-insaatinda-cevre-eylemi_109676.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!