Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyadan Su Manzaraları...

Dünya suyun peşinde. Peki gerçekten peşinde oldukları şeyin anlamını bilen kaç kişi var? Gerçekten, suyun anlamı ne? H²O yani iki hidrojen bir oksijenden oluşan bir madde. Ya da herkesin ilk aklına geleceği gibi, hayatın kaynağı... Kimileri için onu anlatmak bu kadar kolay değil. Çünkü onun için yaşamlarını ortaya koyuyor, ölüyor, öldürüyorlar...

Cumhuriyet DERGİ
Dünyadan Su Manzaraları...

Dünya suyun peşinde. Peki gerçekten peşinde oldukları şeyin anlamını bilen kaç kişi var? Gerçekten, suyun anlamı ne? H²O yani iki hidrojen bir oksijenden oluşan bir madde. Ya da herkesin ilk aklına geleceği gibi, hayatın kaynağı... Kimileri için onu anlatmak bu kadar kolay değil. Çünkü onun için yaşamlarını ortaya koyuyor, ölüyor, öldürüyorlar... Abarttığımızı mı düşünüyorsunuz? O halde, Kenya’daki Turkana Gölü Destekçileri temsicisi Ikal Angelei’nin yaşadıklarını bir okuyun.

Onunla konuşma fırsatını geçen hafta yapılan Alternatif Su Forumu’nda bulduk. Ona foruma gelebilme şansı yaratansa anne ve babasının kızlarını yaşadıkları zor hayattan kurtarabilmenin yolunu, onu okutmakta görmesi. 28 yaşında Angelei. Nairobi’de finans eğitimi almış. Okulu bitirdiğinde bir süre bankada çalışmış ama bu ona yetmemiş. Köyüne dönmüş çünkü insanlarına yardım etmek, yoksulluk ve yoksunluklarına karşı fırsatlar sunmak istemiş. Hâlâ da bunun için uğraşıyor. Bütün bunların suyla alakası mı ne? İşte o fırsatlar arasında, temiz suya ölmeden ulaşabilme hakkı da yer alıyor. Köyünde kadınlar, 20 litre su için 20 kilometre yol yürüyor her gün; sırtlarında bebekleriyle. Sadece bu olsa dert değil de, bu yolu alırken farklı topluluklar arasında çıkan çatışmaların mağduru da oluyorlar. Çocuklar okula gidebilmek için kilometrelerce yol tepiyor, üstelik çoğunun nedeni bedava süt dağıtılması. Bunlara tanık olmak, suyun önemini daha derinden kavratıyor insana. Angelei da yaşadığı bölge için suyun önemini daha küçük yaşlarda anlamış. “Aslında töreler ve inançlar küçük yaştan itibaren suyun önemini kavramanızı sağlıyor” diyor, “Yokluğu bu kavrayışı daha da güçlendiriyor.”

Kenya’da su çoğu bölgede ancak savaşarak elde edilebilen bir kaynak. Angelei’de savaşlara tanık oluyor, “Ariderya’da su kaynağı olmadığından su ve otlak alanlar için hep savaşıyorduk” diye anlatıyor bu tanıklığını. Buna rağmen, Kenya’da bu sorun yeni yeni tartışılmaya başlanıyor. Hükümet yanlış su politikalarına devam ediyor. Angelei şimdilerde, Kenya’nın kuzeydoğusunda Ethiyopya ve Sudan sınırındaki Turkana Gölü’ne su sağlayan Omo Nehri’ndeki barajı durdurmak için mücadele ediyor. 300 bin kişinin yaşadığı Kenya’nın Turkana bölgesinde su ihtiyacının yüzde 80’i Ethiyopya’dan doğan bu nehirden sağlanıyor. Ethiyopya hükümeti 2008’de nehir üzerinde baraj ve hidroelektrik santralı inşa etmeye başlamış, 2012’de bitirecek ve Turkana Gölü’ne suyun erişimi engellenecek. Balıkçılıkla geçinen halkın yaşamı elinden alınacak. Kenya’da suya yatırım yapan şirketlerin başında, İtalyan firmaları geliyor. Angelei biliyor ki, Dünya Su Forumu’ndan çıkan sonuçlar yaşamlarını daha da güçleştirecek.

Seslerini duyurmak için Uluslararası Nehirler Ağı Örgütü’yle bağlantıya geçmiş. Evet, hani şu Dünya Su Forumu’nda “No Risky Dam/ Riskli barajlara hayır” pankartını açtıkları için aktivistleri Türkiye dışına sürülen örgütle. Peki suyun yokluğunu Turkanalılar kadar ağır hissetmeyen insanlar onları ne kadar anlıyor? “Üniversitede insanların su yokluğundan ne kadar habersiz olduğunu fark ettim.”

Şehirdekiler yaşananları pek umursamıyor, çünkü kendilerinin etkilenmeyeceğini düşünüyor. Tıpkı Kenya’da yaşananları bilmeyen ya da umursamayan dünyanın geri kalanı gibi. Angelei’nın susuzluk nedir bilmeyenlere söylemek istediği birkaç şey var:

“Benim için su hayat demek, çünkü onun için devamlı savaşıyoruz. Kadınlar bazen suya ulaşmak için düşman sınırından geçmek zorunda kalıyor. Düşman kim mi? Su için savaş vermemiz gereken diğer topluluk. En son köyde bir kadın 20 litre su için hayatını kaybetti. Üç aylık bebeği vardı, babası da öldürülmüştü, şimdi o bebeğe ne olacak? Bir özel şirketin o kadını ya da çocuğu umursayacağını sanmıyorum. Yarın başka kadınlar yine aynı yolu yürüyecek. Suyun olduğu yeri elleriyle başarabildiği kadar derin kazacak ve kahverengi bir suya ulaşacak. Çoğunuz bu suyu içmezdiniz bile, ama bizim ona kirlenmiş deme lüksümüz yok. Bizim farkımız sadece daha kurak bir bölgede olmamız. Eğer sürekli baraj yapılırsa dünyanın her yerinde bunlar yaşanacak. Eko sistem birbirine girecek ve yüzde yüz eminiz ki su için bir savaş olacak. Açlık mı? Ona yıllardır alışığız.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyadan-su-manzaralari-_67797.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!