Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eğer Binanız 3 Kattan Yüksekse...

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı gibi kuruluşların 3 kattan daha fazla olan binalara atık odaları zorunluluğu getirilmesi talebine Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yeşil ışık yaktı.

yapi.com.tr
Eğer Binanız 3 Kattan Yüksekse...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çöpleri yerinde ayrıştırarak çevreye verilecek zararları önlenmesi ve atıkların ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği, çöp kovası ve bina önlerinde çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntülerin ise ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtildi.

İmar yönetmeliğinde değişiklik yapılacak

Cihan'ın haberine göre, planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, üç ve daha fazla katlı yeni binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak. Sistem devreye girdiğinde çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.

Atık baca sistemi, binanın planında uygun olan bölüme konulacak. Dairelerdeki elektronik sistem, içinde boruların bulunacağı bacayla bağlantılı olacak. Elektronik sitemin üzerinde 'cam atığı', 'kağıt atığı', 'evsel atık', 'plastik atık' ve 'bitkisel atık yağ' butonları yer alacak.

Atık yağlar, 'bitkisel atık yağ' butonuna basarak açılan hazneye boşaltılacak. Yağ, boru yoluyla, binanın altına kurulacak atık toplama merkezine gönderilecek.

Atık toplama merkezinde ayrı ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlarca haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi de apartmanın çöpünü maddi olarak değerlendirebilecek.

Aslan: "Çevre adına çok sevindik"

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Av. Beyhan Aslan, konuyla ilgili açıklamasında, uzun yıllardan beri binalarda atık odalarının bulunması gerektiğini, bu odalara daire içerisinden kontrollü atıkların ayrıştırılarak ulaştırılması gerektiğini vurguladıklarını belirtti. Bu konuyla ilgili bir projeye destek vererek Tokat’ta pilot uygulamayı başlattıklarını kaydeden Aslan, "Bakanlığımız bu konuda görüş bildirmesi bizleri mutlu etti." dedi.

"Bakanlığın rakamlarına göre Türkiye'de 20 milyon konut stoku var ve bunun içinden 6 milyon konutun yeniden yapılması veya sağlamlaştırılması gerekiyor. Biz diyoruz ki, bu 6 milyon konut bir fırsat. Ambalaj atık odalarını yapalım. Hatta çevre mühendisleri bu sitenin, apartmanın atıklarının nereye konulacağını çizdikleri planla imzaları ile tevsik etsinler. Çevre mühendislerinin de raporu olmadan inşaat ruhsatı verilmesin." önerisini getirdi.

Hedef 5 milyar gelir

Çevre ve Şehircilik Bakanı uzmanları, atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü sayısının 60 bin kişiyi geçtiğini, sağlanan katma değerin ise yıllık 1 milyar lirayı aştığını belirterek, 2023'e kadar bu rakamın 5 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti."

Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyar 250 milyon tonun üzerinde ambalaj atığı, 100 bin ton bitkisel atık yağ, 45 bin ton madeni atık yağ, 60 bin ton atık akü, 90 bin ton ömrünü tamamlamış lastik ile 610 bin ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eger-binaniz-3-kattan-yuksekse-_109799.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!