Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

EXPO’ya ‘Yeşil’ Tepki!

İnciraltı’nın EXPO ile talan edileceğini ve İzmir’in nefes alamaz hale geleceğini belirten Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Eşsözcüleri, “80 bin ağacın kesileceği İnciraltı’nı, ülkeyi metalaştırmak isteyenlere vermeyelim. Gezi ruhunu İnciraltı’nda yaşatalım” çağrısı yaptı.

yapi.com.tr
EXPO’ya ‘Yeşil’ Tepki!

İzmir’in EXPO alanı İnciraltı’nda planlarla ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.

Paris’teki son sunumda ortaya çıkan proje Mimarlar Odası’ndan sert tepki görmüş, yeşil alan olarak ayrılan bölgede konutların yer alması kent kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, planlara son tepki Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Örgütü’nden geldi.

İnciraltı’nın EXPO ile talan edileceğini ve İzmir’in nefes alamaz hale geleceğini belirten Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Eşsözcüleri, “80 bin ağacın kesileceği İnciraltı’nı, ülkeyi metalaştırmak isteyenlere vermeyelim. Gezi ruhunu İnciraltı’nda yaşatalım” çağrısı yaptı.

İnciraltı’nın İzmir’in nefes alınacak son yeşil alanlarından biri olduğuna dikkat çeken YGSP İzmir Eşsözcüleri Güneş Akçay ve Osman Doğan İzmirliler'e çağrı yaparak, “İnciraltı’nı talan ettirmeyelim, Büyük bir iştahla bütün yaşam alanlarına saldıran, her metrekare toprağı ranta çevirmek isteyen, inşaat ya Resulallah zihniyetine karşı çıkalım” ifadelerini kullandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Eşsözcüleri Güneş Akçay ve Osman Doğan tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:  

“AKP iktidarı, bu amacına ulaşmak için tüm ülkeyi, bütün kent topraklarını metalaştırmaktan geri durmuyor. Büyük bir iştahla bütün yaşam alanlarına saldırıyor, her metrekare toprağı ranta çevirmek istiyor. Ülkenin dört bir yanı için sürekli çılgın(!) projeler üretiliyor, her türlü kuralsızlık meşrulaştırılıyor. Hiçbir demokratik yasal düzenlemeye tabi olmak istemeyen bu zihniyet, tıpkı Gezi Parkı’nda olduğu gibi İnciraltı’nda da yapılan itirazları görmezden geliyor. Önce kurul kararını siyasi erklerini kullanarak yok sayıyor, bu da yetmezmiş gibi mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayarak projede ısrar ediyor.”

“Yerel yönetimler sessiz"

“İktidarın rant temelli kentsel projelerinin ilgi odağındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi ile diğer belediyeler de bu duruma sessiz kalarak adeta ortak olmaktadır. Hiçbir imar planı kararına dayanmayan Konak Tüneli, Çevre yolu üzerindeki ormana tahsisli ağaçlandırılmış alanda yapılacak olan sağlık kampüsü, Üçkuyular-Bostanlı arası tüp geçit projesi, Kruvaziyer Liman ve son olarak EXPO. İzmir kamuoyunun gündemine, özellikle de sermaye çevrelerinin yönlendirmesi ile uzun süredir EXPO getiriliyor. Sağlık ve çevre teması ile tanıtılan EXPO İzmir’in son açık alanlarından olan İnciraltı’nı elimizden alacak. İktidar nasıl kentsel dönüşüme itibar kazandırmak, meşruiyet yaratmak için deprem ve afet bahanesine sığınıyorsa, İzmir' de de sermayenin iştahını kabartan İnciraltı, toprak koruma kanuna göre tarım toprağı olarak belirlenmiş olmasına, Kültür ve Tabiat Varlıklarnı Koruma Kurulunca 1. derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiş olmasına ve üzerinde rekreasyon alanları, lagün ve kent ormanı bulunan bir bölge olmasına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 04.03.2013 tarihinde onayladığı planla yok edilmek isteniyor”.

“80 bin ağaç kesilecek”

“Onaylanan plan uygulamaya konulduğunda, yaklaşık 80 bin ağaç kesilecek. AVM ve rezidanslardan oluşan bu proje hayata geçerse, kentin belleğindeki son yeşil alan da yok edilecek ve uygulama, bütün ülkeyi ayağa kaldıran Gezi Parkı’nı yok etmeye çalışan zihniyetin İzmir uzantısı olacaktır.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak; İzmir'de yaşayan yurttaşlar olarak, kentimizin geleceği hakkında, söz sahibi olmak, karar süreçlerine katılmak istiyoruz. Başta kentimiz olmak üzere binlerce yılda oluşan kentsel dokuya, açık alanlara, kıyılarımıza yönelik bu saldırgan tutumu kabul etmiyoruz ve yaşanan bu hukuksuzluğa karşı İzmir halkını birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/expoya-yesil-tepki_110277.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!