Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir'in Akciğerine AVM Saldırısı!

Türkiye’deki çevre mücadelesi, alışveriş merkezine (AVM) dönüştürülmek istenen Gezi Parkı mücadelesiyle ivme kazanırken, İzmir’in “akciğerlerinden” İnciraltı, göz göre göre yok edilmek isteniyor.

yapi.com.tr
İzmir'in Akciğerine AVM Saldırısı!

Cumhuriyet'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 650 hektarlık İnciraltı bölgesi için hazırladığı imar planında, 300 bin metrekarelik alışveriş merkezi ve ticaret alanı bulunduğu ortaya çıktı. Kentin EXPO 2020 adaylığının bu talana kılıf olarak kullanıldığını vurgulayan meslek odaları, yağmayı davalarla engellemeye çalışıyor. Ayrıca Doğuş Grubu’nun, İnciraltı’nın hemen yanı başındaki Üçkuyular’da yapmak istediği AVM için de 100 bin metrekarelik alanda arsa topladığı biliniyor.

İnciraltı Koruma Amaçlı İmar Planı’nda 300 bin metrekarelik ticaret merkezi yeri ayrıldığını belirten ŞPO İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, EXPO bahanesiyle bölgenin yapılaşmaya açılmak istendiğini söyledi. Ticaret yoğunluğunun ve yatak sayısının bölgenin taşıma kapasitesinin çok üzerinde olduğunu vurgulayan Yüksel, “Sermayenin kâr güdüsüyle yaptığı müdahalelerle, yaşanabilir bir gelecekten uzaklaştığımızı ne zaman göreceğiz” diye sordu.

SİT alanında EXPO

Mimarlar Odası İzmir Şubesi de İnciraltı’nın EXPO için yok edildiğini ve bölgede alışılmadık büyüklükte AVM’ler için yer ayrıldığı uyarısını yaptı. EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Komitesi tarafından hazırlanan EXPO alanını anlatan tanıtım filminde, kent ormanının ve doğal SİT alanlarının da imara açıldığının görüldüğünü belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, şunları söyledi: “Bu filmde kent ormanı yok edilirken, flamingoların yaşam alanı olan lagün gösteri alanına dönüştürülüyor. İzmir kenti aldatılıyor. AKP, kent içi yeşil alanları, korunması gereken yerler olarak değil, potansiyel yapı alanları olarak görüyor. Neoliberal zihniyetin en büyük hedefi, kentlilerin özgürce kullanabilecekleri yeşil alanlar ve diğer kamusal alanları, mimarlık ve planlama enstrümanlarını kullanarak ticari kimliğe büründürmek, kentlilerin özgürlüklerini elinden almak ve tüketim döngüsünü yeniden kurmaktır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-akcigerine-avm-saldirisi_110165.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!