Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Deprem Alanları Nerede?

1999 Marmara depreminin ardından İstanbul’da oluşturulan İl Afet Merkez Kurulu tarafından belirlenen ve depremden sonra “çadır kurma ve toplanma alanları” olarak düşünülen boş alanlara ne olduğu tartışma konusu oldu. Kurulda yer alan İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Cemal Gökçe, “2003 yılı sonrası bu alanlar yapılaştı” dedi.

1 İstanbul'un Deprem Alanları Nerede?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in 1999 Marmara depreminin ardından İstanbul’da deprem dönüşümü için ayrılan arsaların akibetini bugün TBMM’ye taşımasında sonra tüm gözler deprem için ayrılan bu arsalara çevrildi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yapi.com.tr’ye yaptığı açıklamada, 1999 Marmara Depremi’nden sonra dönemin valisi başkanlığında oluşturulan Afet Merkez Kurulu’nun İstanbul için olası bir depremde kullanmak için boş alanlar yaratma yönünde karar aldığını söyledi. Gökçe, İstanbul’u depreme hazırlayan bu kurulda görev yaptığını belirterek, “Deprem sonrası toplanma alanlarının, çadır kurma alanlarının, insanların sağlık ihtiyaçlarının giderileceği sahra hastanelerinin olması lazım. Dolayısı ile şehirde boş alanların bulunması gerekiyor. Eğer boş alan yoksa, boş alanlarının yaratılması lazım. Bu yönde kararlarımız olmuştu. Biz İstanbul’da 470 tane çadır kurulacak yer, toplanma alanları belirlemiştik. Ama ne yazık ki, 2003 yılı sonrası bu boş alanların önemli bir kısmı yapılaştı” dedi.

Gökçe, kenti bütünlüklü olarak planlama anlayışının yerine, “Boş bulunan arsadan nasıl para kazanırız, kamu yararına değil de kişilerin yararına nasıl dönüştürürüz” anlayışının hakim olduğunu belirterek, deprem alanlarının ranta kurban gittiğini ifade etti.

İşte Tekin’in soru önergesi:

* 1999 Marmara depreminden sonra İstanbul’daki 762 mahalle ve 173 köye, içinde olası bir afette ihtiyaç duyulacak battaniye, çadır, ilkyardım ve kurtarma malzemeleri bulunan konteynırlar yerleştirilmişti. Her biri yaklaşık 20 bin dolar olan konteynırlar, anılan proje ile profesyonel arama ve kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmelerine kadar geçecek ilk saatlerde, vatandaşların afete müdahalelerine yardımcı olması amaçlanıyordu. İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi’nce hazırlanan projeye göre, kentteki mahalle ve köylerde, muhtarlıklar ile karakolların yakınına ve okul bahçelerine yerleştirilmiştir. İçinde 960 parça malzeme bulunan seyyar aydınlatma lambası, jeneratör, delici ve kırıcı aletler, hidrolik kriko takımı, kürek, çapa, kazma, battaniye, enkaz eldiveni, ameliyat eldiveni, toz maskesi, lambalı baret, makara, emniyet şeridi, ikaz yeleği, katlanabilir sedye, su bidonu, matara ve iklim çadırı gibi malzemeler bulunmaktadır. Ancak bu deprem sonrası müdahalelere yardımcı olması planlanan konteynırların neredeyse tamamı yok olmuştur. Tanesi yaklaşık 20 bin dolar olan içinde 960 parça malzeme bulunan konteynırların nerede olduğu bilinmemektedir. Bu çerçevede;

Arsalar nerede?

* İstanbul ili içinde kaç adet konteynır konulmuştur? Bunların kaç adeti hala kullanıma hazır halde tutulmaktadır ve yerleri nerelerdir?

* Konteynırlar konulurken kimlere zimmet edilmiştir? Kaybolan, tanesi 20 bin doları bulan malzemelerle ilgili sorumluları hakkında bir işlem yapılmış mıdır? Açılan dava var mıdır, sonuçları nelerdir?

* Konteynırların toplam maliyeti ne kadardır? Hangi firma ya da firmalardan sağlanmıştır?

* Konteynırlardan halen kullanımda olanları varsa bunların içindeki malzemeler güncellenmekte midir? Bakımlarını hangi kurum üstlenmiştir?

* Konteynırların üzerine reklam alınmıştır bugüne kadar reklam geliri ne kadardır? Reklam alma yetkisi hangi firma tarafından yürütülmektedir? İhalesi ne zaman yapılmıştır? Katılımcıları hangi firmalardır?

* Deprem dönüşümü için toplanan vergi nerede?

* İstanbul’un çeşitli semtlerinde deprem dönüşümü ya da kullanımı için ayrılan arsalara ne oldu?

* Olası deprem sonrası kullanılmak üzere kurulan deprem konteynırları nerede, ne oldu?

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-deprem-alanlari-nerede_108878.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu malzemeler periyodik bakıma muhtaçtırlar. Eğer bakım yapılmadı ise zaten içerideki malzemeler çoktan vasıfsız hale gelmiştir. Bu konteynırların yerleşimi için kimlere hangi şartlarda ve nasıl bir ihale şekliyle satın alınmıştır? Bu alım esnasında nasıl bir şartname hazırlanmıştır? Dahası kimlere bu imkan sağlanmıştır? sorgulanmalıdır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!