Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Formula 1 İstanbul'un Milli Parkı Olacak

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, 2005'te Türkiye'de düzenlenecek Formula 1 için son aşamaya gelindiğini belirterek, ‘‘10 Eylül'de temeli atacağız. Pist 31

Hürriyet
Formula 1 İstanbul'un Milli Parkı Olacak

TO Başkanı Mehmet Yıldırım, 2005'te Türkiye'de düzenlenecek Formula 1 için son aşamaya gelindiğini belirterek, ‘‘10 Eylül'de temeli atacağız. Pist 31 Mart 2005'te yarışmaya hazır olacak’’ dedi.Yıldırım, Formula 1'in düzenleneceği arazinin İstanbul için Milli Park olacağını kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, 2005'te Türkiye'de düzenlenecek Formula 1 için son aşamaya gelindiğini belirterek, ‘‘29 Ağustos'ta sözleşmeyi imzaladıktan sonra 10 Eylül'de temeli atacağız. Pist 31 Mart 2005'te yarışmaya hazır olacak’’dedi. Yıldırım, Formula 1'in düzenleneceği arazinin İstanbul için Milli Park olacağını kaydetti.

Yıldırım dün İTO'da Formula 1'in Türkiye'de düzenlenmesine katkıda bulunan kişilerle ile birlikte son gelişmeler ve ileriye dönük yapılacaklar hakkında bir basın toplantısı düzenlendi. Yıldırım, 8-9 aydır Pendik yer alan arazide Formula 1 yapılması için çaba sarfettiklerini kaydederek, ‘‘Şu ana kadar proje toplam 176 imzadan geçti. İmza sayısının 300'ü bulmasını bekliyoruz’’ dedi.

Formula 1 arazisinin çevresinde arsa spekülasyonu yaratacak bir alanın olmadığını kaydeden Mehmet Yıldırım şöyle konuştu:

‘‘Bu arazinin bir tarafında Vakıflara ait 25 bir dönüm arazi var. Diğer yanında ise Orman Bakanlığı, Hazine, Vakıflar ve özel mülkiyete ait 25 bin dönümlük bir alan var. Buradaki özel mülkiyetin oranı yüzde 10 ve bunun da büyük kısmı mahkemelik. Yani arazi yapısı olarak burada arazi kapatmaya fırsat verecek yer yok. Ülke yararına olacak Formula 1'in bir takım kötü emellere alet edilmesine katılmıyoruz. Sabah Gazetesi'nin öngördüğü Milpa'nın arazisi bizim araziye 14 kilometre uzaklıkta. Arasında bir de göl var.’’

MİLLİ PARK OLACAK

Formula 1 patronu Bernie Eclesstone'a verilecek 13.5 milyon dolarlık para için hükümetin teminat mektubunu verdiğini kaydeden Yıldırım, ‘‘20 Ağustos'ta proje için sözleşme imzalanacak ve 10 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılacak. Pist 31 Mart 2005'te yarışmaya hazır olacak’’ dedi.

Projenin çevreye olumsuz etkilerinin olacağı görüşünü de eleştiren Yıldırım, toplam arazi içinde yapılaşma oranının yüzde 5'i geçmediğini kaydederek, ‘‘Sanayi artığı çıkaracak bir yapı değil. Efendim orada kelebekler varmış, 2 bin 500 dönüm arazi, kelebek de olur kurt da çakal da. Bu kelebek dediğin sabah doğuyor akşam ölüyor. Bunu yaşatmak bizim elimizde de değil’’ diye konuştu.

Formula 1'in düzenleneceği 2200 dönümlük arazide yapılaşma oranın sadece yüzde 5 olacağını kaydeden Yıldırım, ‘‘Burası Milli Park olacak. Biz çevreye duyarlıyız. İnsanlara altyapısı olan bir piknik alanı sunuyoruz. Araziye 20 bin çam ağacı dikeceğiz. Formula 1 projesi çevreci bir projedir’’dedi. ‘‘Bu projeye karşı çıkan çevrecilere bir sorum var’’ diye konuşan Yıldırım, ‘‘Burada işgal edilmiş bir sürü ev bulunuyor. Biz bıraksak iki sene sonra araziyi bulamazsınız. Bu işgalcilere karşı niye sustunuz? Dua edin biz burayı alıp Milli Park'a çeviriyoruz’’ dedi.

Nahum: Ferrari testlerini İstanbul'da yapabilir

Fiat Uluslararası İş Geliştirme Grubu Başkanı Jan Nahum, Formula 1'in Türkiye'de düzenlenmesinin otomotiv sanayisinin gelişmesi için büyük bir fırsat olacağını belirterek, ‘‘Teknoloji üretme aşamasına gelen Türk otomotiv sanayii Formula 1'den çok fazla yararlanacaktır’’ dedi. ‘‘Fiat Grubu Ferrari ile bu işin içinde çok ciddi bir şekilde vardır’’ diye konuşan Nahum, ‘‘Ferrari bütün dünyadaki Formula 1 tesislerini zaten işin içinde olduğu için dolaşıyor. Türkiye dolayısıyla Ferrari'nin ciddi önem verdiği ülkelerden biri olacaktır. Ferrari'nin bir takım denemelerinin ve testlerin burda olmaması için hiç bir sebep yok’’ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/formula-1-istanbulun-milli-parki-olacak_5505.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!