Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gaziantep'e Ekolojik Bina Başarı Ödülü!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatı tamamlanan Gaziantep Ekolojik Bina projesi Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği tarafından Ankara CerModern'de düzenlenen Pasif Ev Semineri ve Ürün Sergisi'nde Türkiye'nin ilk Pasif Ev sertifikalı binasını olarak ödüle layık görüldü.

yapi.com.tr
Gaziantep'e Ekolojik Bina Başarı Ödülü!

İHA'nın haberine göre, Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği yönetim kurulu başkanı Tuğba Salman Gürcan, 'Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ı binaları ısıtmak ve soğutmak için harcanmakta. Aynı zamanda Türkiye'de 18 milyondan fazla konut bulunmakta ve ancak bunların sadece yüzde 10'u yalıtımlı durumda. Bu doğrultudan yola çıkıldığından bizim öncelikli olarak inşa etme şeklimizi değiştirmeliyiz' dedi.

Pasif evlerin genel kriterlerinin yüksek yalıtımlı cepheler, ısı sızdırmaz pencere sistemleri ve detay çözümlemeleri, ısı köprüsü oluşturmayacak mimari çözümler oluşturmak ve ısı geri kazanımlı havalandırma sistemlerini binaya entegre etmek olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Bina Proje Koordinatörü Yeşil Bina Uzmanı Yüksek Mimar Seda Müftüoğlu Güleç, 'Biz bu binayı yaparken büyük bir istekle ilerledik. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimizi hiç unutmadık, yılmadan yolumuza devam ettik. Pasif Ev sertifikalı yapılarda kullandıkları sistem çözümleri ve detaylarla en az yüzde 75 oranında enerji tasarrufu sağlaması gerekirken biz yaptığımız binamızda yüzde 90 enerji tasarrufu sağladık' dedi.

Seda Müftüoğlu Güleç, 'İhtiyaç duyduğumuz enerjinin tamamını yenilenebilir enerji sistemi olan fotovoltaik panellerden üreterek dışarı enerji bağı olmayan sıfır enerji bina üretmiş olduk. Bunun yanı sıra ekosistemi de unutmadık. Mevcut bitki örtüsüne uyumlu bitkiler seçtik, yeşil çatı detaylarını ürettik. Ağustos 2012'de inşaatına başlayıp Eylül 2013'de binamızı tamamladık. Binamızın içerisinde 60 kişilik konferans salonu ve fuaye alanı bulunmaktadır. Yapımızın fonksiyonu ekolojik sistemler, yenilenebilir enerjilerle ilgili Bilgilendirme ve Tanıtım Merkezi'dir. Burada konusunda uzman kişiler tarafından yapılacak toplantılar ve workshoplar düzenlenecektir' diye konuştu.

Hazırlanan video sistemi ile ziyaretçilerin bilgilendirilmeleri için bir sistem hazırladıklarını belirten Müftüoğlu Güleç, 'Yapının içerisine girdiğiniz zaman sizi çeşitli sürprizler bekliyor. Yaptığımız birçok sistemin üzeri kapalı olsa da binanın 1/50 ölçeğinde sistem detaylarını anlatan maketi sizi karşılayacak. Bunun yanı sıra binamızdaki en önemli unsur olan cephe ve çatının 1/1 ölçekteki maketinde kesit detayı bulunmaktadır. Ayrıca binanın yapımı sırasında çekilen sistem videoları, yenilenebilir enerji sistemleri, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve her yıl gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz Enerji Zirvesi ve 3 bin 200 hektar alanda planlanan ekolojik kent projesiyle ilgili de bilgilendirme videoları bulunmaktadır. Henüz aranızda Gaziantep'e gelmeyen var ise sizleri mutlaka bekliyoruz. Eminim hiç pişman olmayacaksınız' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Seda Müftüoğlu Güleç ödülü, projenin Pasif Ev standartlarına göre revize eden Mimarı Roland Matzig, İzocam Teknik Pazarlama Müdürü Kemal Gani Bayraktar ve Enerji uzmanı ve CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir'den aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziantepe-ekolojik-bina-basari-odulu_114616.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!