Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Güzel Görünsün' Diye Konulan Ağaçlar Kurudu

Ankara ile adı neredeyse özdeşleyen Cinnah Caddesi’ndeki çınar ağaçları, geceleri ‘yapay yeşil görünüm’ sağlamak amacıyla yapılan aydınlatma yüzünden kurudu.

yapi.com.tr
'Güzel Görünsün' Diye Konulan Ağaçlar Kurudu

Çankaya ilçesine bağlı caddede trafiğin tek yön olarak uygulanmasının ardından orta refüj kaldırıldı, büyük çınar ağaçları sebebiyle yetersiz aydınlatma meydana geldi. Zaman Gazetesi'nden Yavuz Akengin'in haberine göre, her çınar ağacının gövdesine vidalarla yerleştirilen ve yeşil filtreli lambalar, 15 civarında ağacın sararıp kurumasına yol açtı. Çınarların yapay ışıkla daha yeşil görünmesi sağlanmaya çalışılırken, yayılan radyasyon sebebiyle büyüme ve gelişim dengelerinin bozulduğu ve kurudukları ortaya çıktı.

Cinnah Caddesi’nde kuruyan ağaçların yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kuzey Ankara projesinde de tamamen yeşil ışık kullanılıyor. Benzer şekilde Keçiören Belediyesi de parklarını ‘yeşil ışıkla’ aydınlatıyor. Yanlış ışıklandırmanın oluşturduğu kirlilikle uzun süredir mücadele eden Prof. Dr. Zeki Aslan, gereksiz ışığın doğadaki döngüyü bozduğuna dikkat çekti. Aslan, canlı yaşamın 24 saatlik döngü içinde değişim geçirdiğini belirterek, “Biz insan olarak buna müdahale ediyoruz. Karanlığı yok ediyoruz. Bu ağaçlarda ortaya çıkıyor. Fotosentezine müdahale ediyoruz, ağaçlar ölüyor.” diye konuştu. Cinnah Caddesi’ndeki çınarların neden kuruduğuna yönelik bir inceleme başlatılmazken, henüz kurumamış ağaçlara yöneltilen yapay yeşil ışık lambaları da her akşam çınarları ‘hasta etmeye’ devam ediyor. Cadde üzerinde çalışan ekiplerin, tamamen kuruyan çınarları toprak seviyesinden kestikleri, yarı kurumuş ağaçları ise budadıkları görüldü. Bazı ağaçların kurumuş dalları kesilirken, aynı ağaçta kurumaya sebep olan lambalara ise dokunulmaması dikkat çekiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/guzel-gorunsun-diye-konulan-agaclar-kurudu_125468.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!