Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

GYODER'in Gündeminde Yabancıya Konut Satışı Vardı

“Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” GYODER, Yüksek İstişare Kurulu’nda sektörün önemli konularını görüştü. 2015 yılı içerisinde 3. kez toplanan kurulda sektör verileri göz önüne alınarak, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satışları ile ilgili detaylar değerlendirildi.

yapı.com.tr
GYODER'in Gündeminde Yabancıya Konut Satışı Vardı

Toplantıda, sektör için önemli bir veri kaynağı olan tüm alt segmentleri üçer aylık dönemlerle irdeleyen GYODER GÖSTERGE Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3. Çeyrek raporu, kurul ile paylaşıldı ve temel makroekonomik göstergelerden sektör içi üretim rakamlarına kadar çok çeşitli bilgi ve istatistikleri içeren raporun verileri üzerinde duruldu.

Rapor verilerine göre, Türkiye ekonomisi büyüme performansının 2015 yılını sonu itibariyle %3,5 ile kapatması beklenmektedir. Son 10 yıllık verilere göre; inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine katkı payının ortalama %4,5 civarındadır. Ancak ülkemizde 2014 yılı 3.çeyrek dönemden itibaren inşaat sektörü büyüme hızının GSYH büyüme hızının altında kalmıştır.

İşsizlik oranının Ağustos 2014 itibarıyla %10,4 seviyesine ulaşırken, 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle işsizlik oranı son on yılın ortalaması olan %9,8 düzeyinde gerçekleşmiştir. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,95 oranında artış olmuştur.

 


2014 yılının genelinde konut satışları 1.165.381 adetken, 2015 yılı ilk 9 aylık süreçte 936.615 konut satışı gerçekleşmiştir. Seçim dönemi ile hissedilen durgunluğun yıl sonunda aşılması ve geçen yılın rakamlarına ulaşılacağı yönünde görüş birliği olmuştur.

2015 yılının ilk yarısında %1’in altında oluşan konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarını tetiklemiştir. Buna göre; 2014 Aralık ayı sonunda 125,3 milyar TL olan konut kredileri, 2015 Ağustos ayında 128 milyar TL’ye ulaşırken, konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşmiştir.

3 ayda bir yayımlanmaya devam edecek olan GYODER GÖSTERGE’nin, hem dijital hem de basılı olarak geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor. GYODER Gösterge’nin 2. sayısına GYODER’in web sitesi olan  www.gyoder.org.tr  adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilir.  

Toplantıda GYODER Gösterge ile irdelenen mevcut durum Emlak Konut’un konut satışları hakkında gerçekleştirdiği detaylı veri sunumu ile bütünleştirildi. Ayrıca gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına göre Türkiye’de hala daha en kazançlı yatırım enstrümanı olduğu da rakamlarla ortaya koyuldu.

Satışların yüzde 19'u yabancılara

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum konuyla ilgili şunları söyledi: “Önümüzde bulunan dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkemizde konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girilmiştir. Ayrıca, yabancı ülke vatandaşlarının ülkemiz gayrimenkul sektörüne ve dolayısıyla şirketimiz projelerine ilgisi devam etmekte olup, bu ilginin sonucu satış verilerinde de çok açık bir şekilde kendini göstermektedir. Şirketimiz 2015 yılı içerisinde Ekim ayı itibarı ile 5,3 milyar TL değerinde gayrimenkulün satışı gerçekleştirmiş ve bu satışın yaklaşık 960 milyon TL’ye yakın bir bölüm yani % 19’u yabancı ülke vatandaşlarına yapılmıştır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının Borsa İstanbul’daki durumu incelendiğinde ise kat edilmesi gereken hala uzun bir yol olduğunu düşünüyoruz.”

"İhracatçıya verilen teşviklerden yararlanmayı umuyoruz"

GYODER İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, toplantı sonrası sonrası yaptığı açıklamada; “Yabancıya konut satışı giderek büyümekte olup, bunun sürdürülmesi yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlıdır. Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlandırılmayı umuyoruz. 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu olduğu değerlendirilmiştir” dedi.

Sorunlar tekrar görüşülecek

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da şu ifadeleri kullandı: “GYODER GÖSTERGE Türkiye Gayrimenkul Sektörü 3.çeyrek raporu hazırlamıştır. GYODER olarak sektörün gelişimi için doğru verilere ne kadar fazla ihtiyaç duyulduğunun da altını bir kere daha çizerek, sektörün gelişimi için tüm sektörün veri sağlama konusunda katkıda bulunmasının önemini bir kez daha vurguladık. Mevzuatımızın bazı maddeleri sebebiyle yaşanan tasviye, oturma izni, banka kredi teminatları gibi önemli başlıkların yanı sıra vergi, KDV, mükerrer harçlar ve imar mevzuatı ile ilgili sorunları da irdeledik. GYODER olarak bu başlıklar doğrultusunda ilgili kurumlara bir öneri paketi hazırlayacağız. Daha önce Ankara’da dile getirilen bu sorunların hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden ilgili bakanlıklara iletilmesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/gyoderin-gundeminde-yabanciya-konut-satisi-vardi_138270.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!