Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Hasankeyf'in Yeni Sınırları Çizildi

2012 yılından bu yana yeni ilçe sınırlarının belli olmasını bekleyen Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf sınırlarına kavuşuyor. Yapımı 2016 içinde tamamlanması beklenen Ilısu Barajı ile sular altında kalacak tarihi kentte kamu binaları 'Yeni Hasankeyf’e taşınırken vatandaşlar Hasankeyf’te kaldı.

yapı.com.tr
Hasankeyf'in Yeni Sınırları Çizildi

Charles Dickens’ın efsane romanı İki Şehrin Hikâyesi’nin ismini hatırlatan bir yasa Meclis Başkanlığı’na sunulan torba kanunda yer aldı. Torba kanunda Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sınırlarının yasal olarak belirlendi. Hürriyet'ten Can Mumay'ın haberine göre, ilçe sınırları kuzeyde Berrahil Tepesi ile Hamduni Sırtı, doğuda Kot Tepe, güneyde Dicle Nehri, Kesmeköprü Köyü, Kınamaz Burnu batıda Düğili Tepe ve Mesiliamer Sırtı ilçenin yeni sınırları olarak çizildi.

Artuklular’dan kalma yapıları ile adeta bir açık hava müzesi olan Hasankeyf Ilısu Barajı’nın tamamlanması ile sular altında kalacak. Bu yüzden Hasankeyf’teki yapılar 2008 yılından beri Hasankeyf’in kuzeyinde oluşturulan ‘Yeni Hasankeyf’e taşınıyor. Bu yüzden ilçenin idare edilmesinde sorunlar çıkmaya başladı.

Yeni Hasankeyf 2008 yılından beri inşa ediliyor. Kaymakamlık binaları 2012’de bölgede yerini aldı. Emniyet Müdürlüğü yeni Hasankeyf’e geçti. Hatta oluşturulan bu kentte Milli Eğitim Bakanlığı bir okul bile açtı. Batman Kaymakamlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre son yıllarda kentte resmen iki tane ilçe var.

Zaman zaman ilçede adli bir olay yaşandığında polisin mi yoksa jandarmanın mı alanı olduğu belli olmuyor. Vatandaş elektrik, su gibi altyapı ihtiyaçlarını gidermek istediğinde hangi kurumla muhattap olacağını bilemiyor. Batman Belediyesi’nin ise hala eski Hasankeyf’te olması yeni Hasankeyf’e belediye hizmetlerinin nasıl götürüleceği konusunda soru işaretleri oluşturuyor.    

Kentteki başka bir kamu görevlisi ise Hasankeyf halkının evlerini terk etmek istemedikleri için kuzeyde kurulan yeni kente taşınmak istemediğini belirtiyor. Bu yüzden devlet kurumları yeni kentte yerini alırken vatandaşlar mevcut Hasankeyf’te kaldı.

Kkamu görevlisi, “Torba kanunda ilçemizin yer almasına çok sevindik. Zaman zaman alan sorunları yüzünden vatandaşa nasıl hizmet edeceğimizi bilemiyorduk. Geçici bazı protokollerle sıkıntıları bazen gideriyorduk ama bu da yeterli olmuyordu” diye konuştu. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyfin-yeni-sinirlari-cizildi_141327.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!