Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

10 Bin Yıllık Hasankeyf Sürgün Ediliyor

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan tarihi Hasankeyf’in yerinden taşınmasına yasal zemin hazırlayan torba yasanın Meclisten geçirilmesi “zorunlu bir sürgün” olarak yorumlanıyor.

yapi.com.tr
10 Bin Yıllık Hasankeyf Sürgün Ediliyor

Batman’da yapımı devam eden ve bölgenin en büyük barajları arasında olan Ilısu Barajı, başta 10 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf antik kenti olmak üzere Dicle Vadisi’ndeki onlarca köyün sular altında kalmasına neden olacak. Hasankeyf’i korumak yerine geçtiğimiz hafta “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na bir madde eklenerek, Hasankeyf’in yerinden taşınmasının yasal zemini hazırlanmış oldu.

Evrensel'in haberine göre, tarihi mekanların, aynı zamanda toplumların hafızasını da oluşturduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, bu mekanların toplumların göz bebekleri olduğunu belirtti. Bu mekanların mutlaka korunması gerektiğini söyleyen Gökçe, Hasankeyf’in taşınması kararının toplumlara ve doğaya haksızlık olduğunu belirtti. Gökçe, “Hasankeyf’in taşınmasını doğru bulmuyorum, yazık oluyor. Bu yanlıştan kısa zaman içinde dönülmesini ümit ediyorum” dedi.

‘Başka yerde olsaydı korunurdu’

Yaşam Savunucusu Balaban Girit’e göre de Hasankeyf’in taşınması projesi, hem bölgede yaşayan halk, hem de doğa açısından doğru değil. “Hasankeyf’i korumanız gerekirken neden taşıyorsunuz? Ya da sular altında kalmasına izin veriyorsunuz” diye soran Girit, dünyanın farklı bir kentinde olsaydı Hasankeyf’in mutlaka korunması gereken tarihi eserler arasında olacağını söyledi.

Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuğba Kılıç da, doğa için mücadele verenlerin Hasankeyf’e öncelik vermesi gerektiğini belirterek, Hasankeyf etrafında yaşayan köylülerin de zorunlu göçe maruz kaldığını belirtti. Bunun insan haklarına da aykırı olduğunun söyleyen Kılıç, halkın atalarının topraklarından göç etmek zorunda kalacağını dile getirdi. Yetkililere “Hasankey’i koruyun” diye seslenen Kılıç, Ilısu Projesi’nin de bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti.

‘Halkı tarihsiz, doğasız belleksiz bırakıyorlar’

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen de, “Hasankeyf’in yerinden taşınması Anadolu’nun değerlerinin yerinden taşınmasıdır” dedi. Hasankeyf başta olmak üzere tehlike altındaki tüm yerler için Türkiye halklarının ortak mücadele etmesi gerektiğine vurgu yapan Şen, “Tarihi Allianoi’yi gömdüler Hasankeyfi’in yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu iktidar her şeyin fiyatını biliyor ancak değerini bilmiyor. Her şeyi satmak halkı tarihsiz, doğasız, belleksiz bırakmak istiyorlar. Tek dertleri var, para” dedi.

550 arkeolojik yerleşim alanı

Hasankeyf’te tam tamına 550 arkeolojik yerleşim bulunuyor ve UNESCO’nun 10 kültürel miras kriterinden 9’unu karşılayabilen dünyadaki tek yer olma özelliği taşıyor. İnsanlığın her döneminden kalma kültür varlıkları ile adeta bir kültürel miras merkezi olan Hasankeyf, Ilısu Barajı’nın suları altında kalarak yok olacak. Eğer durdurulmazsa, binlerce yıldır hiçbir medeniyetin yok etmediği Hasankeyf, yok olacak. Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf’te yaşayan birçok insan göç edecek, endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak. Avrupa’nın Büyük Tehlike Altındaki 14 Kültürel Miras Alanı arasında gösterilen Hasankeyf’in, 16 Mart’ta Venedik’te düzenlenecek olan etkinlikle ilk 7’ye girmesi bekleniyor. Türkiye ise hâlâ Hasankeyf’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için başvurmuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/10-bin-yillik-hasankeyf-surgun-ediliyor_142901.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!