Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hasankeyf'teki Artuklu Hamamı Taşınıyor

EMO: “Tarihi ve Doğayı Yok...

23 Eylül’de Hasankeyf’te Buluşuyorlar

Hasankeyf'in Tahribatına Karşı...

Hasankeyf Böyle Olacak!

Mühendisler Hasankeyf'i İnceledi:...

Hasankeyf'te 'Riskli' Yıkım

Tarihi Eserler Yıl Sonuna...

İmam Abdullah Külliyesi de Taşınacak!

"Hasankeyf'teki Zeynel Bey...

650 Yıllık Türbe 18 Nisan'da Taşınacak

Hasankeyf'te ‘Modern’ Taşıma...

Yeni Hasankeyf'te Yaşam Ne...

Mimarlar Odası'ndan İmar Yönetmeliği...

Konutta Arz-Talep Dengesi Bozuldu!

RES'lerin Çevre ve Sağlık...

Kasım Ayında Senetli Konut...

Konut Fiyatları En Çok O İlde Arttı

Konut Fiyatları 2017'de Artacak!

Ev Fiyatları Düşüşe Geçti!

Hasankeyf için AİHM Kararı Bekleniyor

"Hasankeyf'in Sular Altında...

Günay Hasankeyf’i Yazdı, İzmirli...

Hasankeyf için Tarih Belli Oldu

Hasankeyf Kayıyor!

UNESCO: Hasankeyf, 'Dünya...

10 Bin Yıllık Hasankeyf Sürgün Ediliyor

Tasarı Yasalaştı, Hasankeyf...

Hasankeyf’te Evlere ‘Boşaltın’...

Hasankeyf'in Yeni Sınırları Çizildi

Hasankeyf’i AİHM Kurtaracak

Hasankeyf "Büyük Tehlike Altındaki...

Hasankeyf'teki Zeynel Bey...

Hasankeyf'teki Zeynelbey Türbesi...

Aktivistler Hasankeyf İçin Yürüdü

Foto: Arkeofili

Hasankeyf Kazılarında Göbeklitepe’den...

Hasankeyf'i Sırlarıyla Gömecekler!

Mimarlar Hasankeyf için Sicil Vermeyecek

DSİ'nin Yıkımına Karşı: Hasankeyf...

Yeni Hasankeyf İstemiyoruz!

Hasankeyf için Yeni Umut!

Bir Yıl Sonra Tarihe Gömülecek...

"Hasankeyf’in İnsansızlaştırılması...

“Yeni Hasankeyf Çöl Gibi"

Hasankeyf'te Yöresel Mimariye Uygun Konut Yapılacak!

TOKİ, bir açık hava müzesi olan Batman Hasankeyf te yöresel mimariye uygun 320 adet tek katlı müstakil konut inşa ediyor.

yapi.com.tr
Hasankeyf'te Yöresel Mimariye Uygun Konut Yapılacak!

TOKİ, bir açık hava müzesi olan Batman Hasankeyf'te yöresel mimariye uygun 320 adet tek katlı müstakil konut inşa ediyor. Bu konutlar, ada büyüklüklerine göre 500 ile 700 metrekarelik parseller içinde 160 metrekare oturma alanına sahip olacak. TOKİ Haber'de yer lana bilgilere göre, Anadolu, insanlığın belki de en güzel tarihi mirasına ev sahipliği yapıyor. Havasını teneffüs ettiğimiz coğrafya, destansı film senaryolarına ilham verecek, derununa vakıf olmamızı bekleyen bir sırlar hâzinesi adeta. Bunda en büyük sebep, Anadolu'nun yüzyıllar öncesinden bugüne bir geçiş mekânı, kavimler için bir koridor olması. Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Hasankeyf de, tarihte kavşak noktası ve nihayetinde bir kültür havzası olmuş.

"Güneydoğu'nun Efes'i" yerine "Ege'nin Hasankeyf’i"

Asurluların hüküm sürdüğü Mezopotamya, Avrupa ve Akdeniz kültürlerinin harmanlandığı ve bugünkü Batı'nın temeli sayılan Roma İmparatorluğu, Uzak Doğu ile Yakın Doğu arasında iletkenlik sağlayan Orta Asya-Iran kültür kuşağı, Hasankeyf medeniyetini inşa eden kültür aksları. Hasankeyf, işte bu yüzden "Üç dünyanın buluştuğu yer." Bu yüzden Hasankeyf için "Güneydoğu'nun Efes'i" diyenler, aslında Efes için "Ege’nin Hasankeyf’i" demeliler. Üstü açık müze tabirine en uygun yer olan Hasankeyf, sadece taş mimarinin eşsiz örneklerini görmek için bile gitmeye değecek bir yer.

Raman Dağı eteklerinde yeni bir şehir

Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olan Hasankeyf, bugünlerde Raman Dağı eteklerindeki 305 hektarlık alanda yeniden kuruluyor. 24 derslikli ilköğretim okulu, 24 derslikli orta öğretim okulu, 24 derslikli YİBO ve 200 öğrencilik pansiyon, cami, turizm otelcilik yüksek okulu, müze, kapalı spor salonu, ilçe kütüphanesi, hükümet konağı, belediye hizmet binası, ilçe emniyet müdürlüğü, ilçe jandarma komutanlığı, 25 yataklı hastane, ilçe tarım ve hayvancılık müdürlüğü, ticaret merkezi binaları tamamlandı bile. TOKÎ, şimdi de yöresel mimariye uygun 320 konutun inşasına başladı. Tek katlı 3+1 tipindeki bu müstakil konutlar, ada büyüklüklerine göre 500 ila 700 metrekarelik parseller içinde 160 metrekare oturum alanına sahip olacaklar. Konut brüt alanı 120 metrekare olup avlu ve balkonlarıysa 40 metrekare. Evlerde, teras çatıya avludan çıkış için de bir merpen mevcut. Böylece terasın yaz aylarında kullanımı da mümkün olacak.

Bahçe duvarlarında ferforje

Projede bölgenin mimari kültüründe ve mirasında öne çıkan Artuklu dönemi mimarisinden esinlenildi. Tarihi mirasın egemen öğeleri cephe tasarımında yer aldı. Artuklu mimarisindeki pencere, büyüle kemerli kapı, açık koridor ve yerel taş kaplama konut mimarisinin en belirgin özelliğini oluşturdu. Projede cephelerin zemin katlarında taş kaplama, balkon korkuluklarındaysa yöresel taş korkuluk kullanıldı. Blokların yerleşim planında arazinin eğimli yapısından dolayı çok yüksek istinat çıkmamasına özen gösterildi. Çevre düzeninde bahçe içinde otopark alanı ayrılması, her parsel için bahçe duvan yapılarak yola cephe bahçe duvarlarında ferforje kullanılması gibi detaylar düşünüldü. İmar planında konut adaları çevresinde bulunan parklar ve çocuk alanlan da altyapı ihalesi kapsamında hayata geçirilecek.
Bu yeni yerleşim alanında inşa edilecek konut projelerinin tasarımında önkoşul, sosyal, kültürel, ekonomik yapıtırım oluşturduğu yaşam biçimi ve aile yapısına uygunluktu. Aynca yerleşim alanlarındaki kültür katmanlarının günümüze taşıdığı tarih bilincinin zenginleştirdiği mimari olgunluk, yerel yapılanma ve planlamada mimari üslubu belirleyici oldu.

Yerli bakış yabancılaşmayı önledi

Günümüzde bölgedeki ekonomik ve sosyal yapı, eğitim seviyesi, yaşam biçimi, yerel mahremiyet ve iklimsel koşullar, fonksiyonel alanların belirlenmesinde yatay planlamayı oluşturdu. Düşey planlamada etkin planlama, algıdaysa tarihi mirasın egemen öğeleri cephe unsurlan olarak kullanıldı. Benzer oranlı pencere, büyük kemerli kapı, sundurma, açık koridor ve yerel taş kaplama, konut mimarilerinin öne çıkan özellikleri oldu. Genel yerleşime toplu bakıştaki yabancılaşma, bu yöndeki tasarım girdilerinin önceliğiyle önlendi. Konutlarda yörenin mimarisine uygun olarak çatı yapılmadı, yöresel taş kaplama ve dekoratif söveler kullanıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyfte-yoresel-mimariye-uygun-konut-yapilacak_152760.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!