Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tasarı Yasalaştı, Hasankeyf Sular Altında Kalacak

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasanın ardından UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren Hasankeyf, sular altında kalacak.

yapı.com.tr
Tasarı Yasalaştı, Hasankeyf Sular Altında Kalacak

Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi göl alanında kalacak olan Batman ili Hasankeyf ilçesinin ekli krokide koordinatları, belirtilen alana taşınacak. Ayrıca, Hasankeyf ilçe merkezinin yeni yerleşim yerine nakline kadar geçecek süre içinde, ilçenin hukuki varlığını mevcut yerleşim yerinde sürdürmesi hüküm altına alınacak. Cihan'ın haberine göre, Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada duruma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Hasankeyf'in Mezopotamya'da insanlığın yerleşik hayata geçtiğinin en belirgin örneği olduğunu söyledi. Yedekçi, konuyu şöyle değerlendirdi: "Hasankeyf'i birinci derece sit alanı yapan en önemli özellik bir bütün içerisinde mağaralar, kalenin tarihî dokusu, ibadethaneler ve burada yaşayan atalarımızın mezarları ve kazı çalışmaları daha bitmemiş, gün ışığına çıkmayı bekleyen binlerce tarihî eserin burada yer almasıdır. Sular altında kalacak olan binlerce mağaranın taşınması zaten söz konusu değildir. Zeynel Bey Türbesi'nin ise dış cephesindeki mozaik kaplamalardan dolayı eski özelliğini koruyamayacağı için sökülüp tekrar montajı imkânsızdır. Ray sistemiyle taşınması durumunda ise kot farkı çok olduğundan sarsıntılarla türbenin kesinlikle yıkılacağı ortadadır. Bir yapının planını yapmadan önce bireyin yaşadığı coğrafyadaki kültürel değerler, gelenekler, dinî değerler ve kültürel mekânlar gözetilmelidir; aksi hâlde, plan işlevsizdir. Bu kural dünyanın her yerinde, planlama bazında, her kurum ve kuruluş için geçerlidir. UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren Hasankeyf'in sular altında bırakılması insanlık suçudur. Hasankeyf'te 60 yıl ömürlü baraj 12 bin yıllık tarihe tercih edilmemelidir. Barajın havzasının bulunduğu alanlardan gelecek kil, silt gibi malzemelerin 'ölü hacim' diye tabir ettiğimiz baraj altı kotunu doldurması sonucunda baraj ömrü tükenmekte ve atıl duruma gelmektedir."

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise Hasankeyf' yerleşim biriminin 12 bin yıllık tarihî bir geçmişi olduğuna dikkat çekti. Bu barajın yapımının anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Aslan, Anayasa'nın 63'üncü maddesinde 'Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır' yazdığını hatırlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasari-yasalasti-hasankeyf-sular-altinda-kalacak_142797.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!