Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Hazır Betonun Sürdürülebilirliği İstanbul'da Masaya Yatırılıyor

Avrupa Hazır Beton Birliği’nin (ERMCO) Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2015 Kongresi, Harbiye Askeri Müzesi'nde başladı. Kongrede hazır beton ile ilgili yenilikçi yaklaşımlar, dünyanın birçok ülkesinden kongreye katılan 400 uzman ile birlikte tartışılıyor.

yapi.com.tr
Hazır Betonun Sürdürülebilirliği İstanbul'da Masaya Yatırılıyor

60 bilimsel bildirinin sunulacağı Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) 2015 Kongresi'nde beton çözümlerinin sürdürülebilirliği, betonun topluma katkısı, beton konusundaki gelişmeler, betonun pazarlanması ve yönetimini ele alan dört farklı oturum düzenleniyor. Ayrıca kongrede eş zamanlı olarak betonun üretimine ve test edilmesine yönelik malzemelerin, ürünlerin ve ekipmanların sunulduğu bir sergi de yer alıyor. National Geographic’in dünyanın en iyi 25 harikası arasında gösterdiği Jason De Caires Taylor’ın su altı beton heykellerinin fotoğrafları da ERMCO 2015 Kongresi kapsamında sergileniyor. Taylor, beton, çimento ve kum karışımı ile ürettiği heykellerinde günümüz insan yaşamından kesitleri modelliyor. Kongrede Taylor’ın 18 şaheserinin fotoğrafları yer alıyor.

Foto: THBB Başkanı Yavuz Işık (solda), Concrete Construction dergisi tarafından betonun dünyadaki en etkili 10 kişisinden biri olarak gösterilen ve kongrede de 'son 50 yılda beton bilimindeki gelişmeler' başlıklı bir sunum yapan Surendra P. Shah (ortada) ve ERMCO Başkanı Stein Tosterud

"Kongrenin parlayan yıldızı Türkiye olacak"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) olarak ikinci kez ERMCO kongresine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren THBB Başkanı Yavuz Işık, "İlkini 1995 yılında büyük bir başarı ile gerçekleştirdiğimiz kongrenin 17.’sinde hazır beton sektörü ve hazır betonun sürdürülebilirliği üzerine yapıcı tartışmalar yürütme olanağı bulacağız" dedi. Kongrenin açılışında yaptığı konuşmada hazır beton sektörünün Türkiye’de kaydettiği gelişmeye dikkat çeken Işık, "Avrasya Tüneli, İzmit Tüneli, 3. Köprü gibi büyük çaplı projeler sektörümüz adına çok önemli fırsatlar sunuyor. Diğer taraftan Birlik olarak önceliğimize taşıdığımız 'Kaliteli Beton Kullanımı' ile insanlarımız için çok daha güvenli yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye olarak sahip olduğumuz bu bilgi birikimi ve tecrübe ile kongrenin parlayan yıldızı olacağımızdan şüphem yok" şeklinde konuştu.

"Beton, tekerlekten sonra insanoğlunun en önemli icadı"

Kongrenin açılışında konuşan bir diğer isim olan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de betonu, insanoğlunun tekerlekten sonra en önemli icadı olarak tanımlayarak, barınma ihtiyacının karşılanmasının önemine dikkat çekti. Mega ulaşım ve altyapı projelerinin yanısıra önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek nükleer santral projelerinin özellikle performanslı beton üretimini artıracağına işaret eden, ayrıca yaklaşık 250 milyar TL'lik bir yapısal dönüşüm sağlayacak kentsel dönüşüm projesinin de unutulmaması gerektiğini söyleyen Özdebir, "Bütün bu gelişmeler sektörün önümüzdeki yıllarda da önemini koruyacağını ve gelişimini sürdüreceğini gösteriyor" diye konuştu.

"Bu hikayede daha yazılacak pek çok yeni sayfa var"

Türkiye’de ise hazır beton kullanımının 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Türk ekonomisinin hazır beton ile tanışmasının 30-35 yıllık bir hikayesi olsa da bu hikayede daha yazılacak pek çok yeni sayfa olduğunu kaydetti. Bahçıvan, Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini ve bunun için dev altyapı yatırımları, büyük sanayi hamleleri ve bütün bunları besleyecek bir çimento ve hazır beton sanayine ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye’de hazır beton üretimine yakın tarihlerde başlanmasına rağmen, kapasite ve üretim miktarlarında hızlı bir gelişme oldu. 1990’lı yılların başında sektörde yaklaşık 100 tesisle hazır beton üretimi yapılırken, bugün tesis sayısı binin üzerine çıktı; sektörün yarattığı istihdam 30 bin kişiyi buldu. Türkiye, elde etmiş olduğu bilgi birikimi ve üretim kapasitesiyle, bugün Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini aldı".

http://www.yapi.com.tr/haberler/hazir-betonun-surdurulebilirligi-istanbulda-masaya-yatiriliyor_131474.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!