Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Haziran'da İşsizlik Oranı Yüzde 8 Olarak Gerçekleşti

Türkiye'de işsizlik oranı, bu yılın Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,2 puan azalarak yüzde 8 oldu. Bu rakam, 2001 yılından bu yana görülen en düşük işsizlik rakamı. İşsizlik oranı, kentsel alanlarda yüzde 10, kırsal yerlerde ise yüzde 4,3 oldu.

yapi.com.tr / AA
Haziran'da İşsizlik Oranı Yüzde 8 Olarak Gerçekleşti

Mehmet Büyükekşi: Rekor tazelendi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayında yüzde 8,2'ye gerileyen işsizliğin, Haziran ayında 0,2 puan daha düşerek yüzde 8'e inmesinin dünya ekonomilerindeki kötümser havaya rağmen ihracat desteği ile hızla büyüyen Türkiye ekonomisinin gücünü net bir şekilde yansıttığını kaydetti. Büyükekşi, işsizlik rakamlarının, 2012 yılının Mayıs ayında yüzde 8,2'ye gerileyerek, son 11 yılın en düşük işsizlik rakamı olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatarak, ''Bu ay rekor tazelendi ve işsizlik yüzde 8'e geriledi. Küresel ekonomik durgunluk, dünya genelinde işsizliği önemli bir sorun olarak öne çıkarıyor. Avrupa'da yaklaşık 25 milyon işsiz varken ve Avrupa Birliği'ndeki her beş gençten biri iş bulamıyorken, Türkiye'de 2012 yılı Haziran döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin kişi artarak 25 milyon 577 bin kişiye yükselmiştir. İhracatın katkısıyla Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8'e gerileyerek son 11 yılın en düşük seviyesine ulaşırken, dünya ülkeleri işsizlikle boğuşmaktadır'' ifadelerini kullandı.

İşsizlik oranının ABD'de yüzde 8,3, AB'de yüzde 10,4, Avro Bölgesi'nde yüzde 11,3 olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, ''İşsizlik Fransa'da 10,3, İtalya'da 10,7, Portekiz'de 15,7, İspanya'da 25,1'e ulaşırken, komşumuz Yunanistan'da yüzde 24,7'ye tırmanmıştır. Haziran'da işsizlik oranında yakalanan yüzde 8'lik seviye, 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 10,4'lük oranın 2,4 puan gerisindedir'' değerlendirmesinde bulundu. Büyükekşi, büyümeyi sırtlayan ve 2. çeyrekte yaşanan yüzde 2,9 büyüme rakamına, 5,7 puan net katkı veren ihracatın, aynı katkıyı istihdama da yansıtmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, TİM'in 3 ayda bir düzenlediği İhracatçı Eğilim Anketi'nde istihdam artışının sinyallerini aldıklarını belirtti.

Büşükekşi, şunları kaydetti:

''Anketimizin 2012/2.çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçı firmalarımızın istihdam ettiği ortalama çalışan sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26,6 oranında artmıştı. 2012 yılının ilk yarısında 80 bin istihdam sağlayan ihracatçı firmalarımızın, 2012 yılının ikinci yarısında ise 100-120 bin ek istihdam daha yaratacaklarını söylemiştik.
 Açıklanan istihdam rakamları, ihracat destekli büyümenin istihdama çok olumlu yansıdığını bir kez daha teyit etmiştir. İhracatçılar olarak ülkemizin büyümesini sırtlamakla kalmıyor, istihdama da net katkı sağlıyoruz. İl il ülkemizin dört bir yanında yatırım ve ihracat meşalesini yakıyoruz. Bu çabalarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. İhracatımızın ulaştığı dinamizm, yeni teşvik paketinin desteği ile birlikte daha da artacak, bu motivasyon ülkemize yeni yatırım sahaları, istihdam olanakları ve daha fazla ihracat olarak geri dönecektir.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/haziranda-issizlik-orani-yuzde-8-olarak-gerceklesti_102118.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!