Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Hiç Kimse Rant Niyetiyle OSB'ye Yaklaşmasın"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Hiç kimse rant niyetiyle OSB'lere yaklaşmasın, buralar bu ülkenin kalkınmasının dinamoları. 'OSB'lerden ben arsa alayım da, yarın daha pahalıya satarım' diyen elini ateşe atar

yapi.com.tr / AA
"Hiç Kimse Rant Niyetiyle OSB'ye Yaklaşmasın"

Foto: Gökhan Balcı (AA)

Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) 'atıksu arıtma tesisi'nin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin OSB modelinin gelişmekte olan pekçok ülkeye örnek olduğunu anımsattı. Bu modelle ülkenin daha güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Işık, şunları söyledi:

"Kamulaştırma yetkisini OSB'lere vermiştik, ancak Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Biz de hemen düzenlemeyle, kamulaştırmanın il özel idaresi veya büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi gibi kamu kuruluşları tarafından yapılabilmesinin önünü açtık. Şu anda kamulaştırma önünde herhangi bir engel yok".

"Arazi rantı konusunda özeleştiri yapılmalı"

Ancak OSB'lerde bir arazi rantı oluştuğuna dikkat çeken Işık, bu konuda bir özeleştiri yapılması gerektiğini vurguladı. "Eğer bir şehirde, bir bölgede, gariban köylüden kamu gücünü kullanarak 3-5 liraya araziyi alır ve altyapı masraflarıyla 50 liraya mal eder, bunu da dışarıdan gelen sanayiciye 500 milyon liraya satmaya kalkarsanız; o zaman biz de size durun deriz" diye konuşan Işık; Türkiye sanayileşsin diye her türlü fedakarlığı yapan devletin bu heyecanını birilerinin ranta dönüştürmesine evet demelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

FikriFikri IşıkIşık, sözlerine şöyle devam etti:

"Kocaeli'de, İstanbul'da, Bursa'da öyle yerler var ki, sanayinin metrekaresi 500 dolar. Peki bunu köylüden kaça almışız? 3-5 liraya. Buna kesinlikle müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz de. Yapacaksan fabrikanı yap; yapmayacaksan hakkınız veririz, gerçekten yatırım yapacak başka bir insana tahsis ederiz orayı. Bu çağda bir fabrika 3 yılda üretime geçmiyorsa, o zaman bizim daha fazla bekleme tahammülümüz yok. Hatta bu konuyla ilgili daha ileri düzenlemeler yapacağız. Hiç kimse rant niyetiyle OSB'lere yaklaşmasın, buralar bu ülkenin kalkınmasının dinamoları. OSB'lerden ben arsa alayım da ben yarın daha pahalıya satarım diyen elini ateşe atar".


"3 temel hedefimiz var"

Işık, Bakanlık olarak 3 temel hedefleri olduğunu belirterek, bunların da yerli üretim, üretimde teknoloji düzeyinin yükseltilmesi ve temiz üretim olduğunu söyledi. Çevreye karşı duyarlı olmanın ve temiz üretime odaklanmanın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Işık, "Bu konuda en çok eleştirilen grup sanayicilerdi, şuanda bu konuda en iyi bilinci taşıyan gruplar arasında sanayicilerimiz var. Bu çok sevindirici birşey. Uzun vadede sanayicimize en çok kazandıracak alan da bu alandır" şeklinde konuştu.

Işık, bu açıdan son derece önemli bir tesisin açılışını yapmak üzere olduklarını da ifade ederek, Başkent OSB'nin arıttığı gri suyla kendi peyzajı ve çevre düzenlemesini de yapması gerektiğine işaret etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hic-kimse-rant-niyetiyle-osbye-yaklasmasin_121435.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!