Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İkinci İpekyolu İzmir'den Başlayacak!

Tamamlandığında dünyanın en büyük 10 limanı arasında olacak Kuzey Ege Limanı'nın mendirek inşaatı yüzde 78 oranında tamamlandı.

yapi.com.tr
İkinci İpekyolu İzmir'den Başlayacak!

Türkiye'yi deniz taşımacılığında iddialı hale getirecek Kuzey Ege Limanı projesinde ilk etap olan mendirek inşaatında tamamlanma oranı yüzde 78'e ulaştı. Yıl sonunda tamamlanması beklenen ilk etabın ardından yap-işlet-devret modeliyle 2 kilometrelik rıhtımın yapımına başlanacak. Limana ilk geminin 2015'de yanaşması bekleniyor.

Karada, denizde ve su altında olmak üzere üç alanda devam eden çalışmalar, takvimin 4 ay önünde ilerliyor. Çalışmalar sonucu toplam bin 700 metre uzunluğunda olacak mendireğin yüzde 78'i tamamlandı.

Limana çok yakın konumda bulunan Zeytindağ beldesindeki bir ocaktan her gün çıkarılan 25 bin ton taş dolgu malzemesi, günde 800 kamyon seferiyle inşaat için kurulan geçici limana götürülüyor ve gemilere yükleniyor. Üç gemi, gün boyu sefer yaparak dolgu malzemesiyle mendireğin zemin ıslahını yapıyor. Bugüne kadar yaklaşık 6 milyon ton dolgu malzemesi kullanıldığı, çalışma tamamlanana kadar yaklaşık 1 milyon 250 bin ton malzemenin daha kullanılacağı ifade ediliyor.

Yaklaşık bin 220 metresi kazıklar üzerinde yapılan mendireğin deniz dibine çakılan çelik boru şeklindeki kazıkları da şantiye alanı içinde kurulan fabrikada üretiliyor. Her biri 90 metre boyunda ve 177 santimetre çapındaki çelik borular, kılavuz teknelerinin çektiği platformlarla denize taşınıyor ve deniz yüzeyinin 65 metre altına kadar çakılıyor. Bugüne kadar 85 bin metrelik 495 çelik borunun deniz dibine çakıldığı, inşaat kapsamında toplam bin 35 çelik borunun kullanılması planlanıyor. Çalışmaların su altı bölümünde ise dalgıçlar, çelik kazıkların deniz suyunun oluşturacağı korozyona karşı dayanıklı hale getirilmesi için işlemler yürütüyor.

İkinci etabın ihale çalışmaları devam ediyor

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürü Ömer Tekin, Mayıs 2011'de yer teslimi yapılan mendirek inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini, mendireğin bu yılın aralık ayında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Toplam 400 işçinin çalıştığı projenin dünyanın önemli liman yatırımlarından birisi olduğuna dikkati çeken Tekin, mendirek tamamlandıktan sonra rıhtım ve liman bölümü için yap-işlet-devret yöntemiyle ihale açılacağını kaydetti.

Tekin, "11. ay itibarıyla mendireğin biteceğini düşünüyoruz. Projenin ikinci etabı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ihale çalışmalarını

sürdürüyor. İkinci altı ay içinde ihale edilmesi durumunda teknik şartnamelere bağlı olarak liman yatırımının başlamasını bekliyoruz. Öyle tahmin ediyoruz ki 2015'de bu limana ilk gemi yanaşmış olur" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ikinci-ipekyolu-izmirden-baslayacak_105940.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!