Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeni Fuar Alanında ‘Tema’ Krizi

Büyükşehir Belediyesi, en önemli yatırımlarından biri olan Gaziemir Yeni Fuar Alanı’nın inşaatının bulunduğu bölgeyi ‘temalı parklar’ alanı ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na cevap yazdı.Projenin teşvikten yararlanmasını engelleyen bu tanımın doğru olmadığını ifade eden belediye yazıda, park, temalı park, fuar alanı gibi tanımlamalar yaptı.

yapi.com.tr
 Yeni Fuar Alanında ‘Tema’ Krizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en prestijli yatırımlarının başında yer alan Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. İhale dosyası uzun süre Kamu İhale Kurumu’nda bekletilen, kamulaştırmaları ile birlikte 400 milyon TL’ye mal olacak projenin teşvikten yararlanma talebi Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı karar ile askıya alınmıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın İzmir ziyaretinde ‘teşvikten yararlandıracağız’ dediği proje için belediye başvuru yapmış daha sonra başvuru için gerekli belgeler arasında yer alan ‘ÇED gerekli değildir’ yazısını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan istemişti. Bakanlık ise belediyeye gönderdiği yazıda bölgenin fuar alanı değil ‘temalı park’ olduğunu ifade ederek ‘ÇED raporu almanız gerekir’ cevabını göndermişti. Büyükşehir Belediyesi’nde şok etkisi yaratan, projenin teşvik almasına engel olan yazıya cevap gecikmedi.

Bakanlığın, Gaziemir Yeni Fuar Alanı için ÇED yönetmeliğinin 43.maddesinde yer alan “temalı parklar (halkın eğlenmek amacıyla para ödeyerek girdiği geniş alanlara kurulu parklar) kapsamında değerlendirme yapmasının doğru olmadığı ifade edildi.

Yazıda, ‘fuar’ tanımı yapılırken fuarın ulusal veya uluslararası firmaların ilk ürün ya da hizmetlerinin, son teknolojik gelişmelerinin sergilendiği, bilgi ve yeniliklerin tanıtıldığı, teknik birlikteliklerin yapıldığı, pazar bağlantılarının kurulduğu, küresel bir tanıtım etkinliği olduğu dile getirildi. Bunun için de bir tanıtım alanının yapılması gerektiği ifade edilirken, “Gaziemir Yeni Fuar Alanı Projesi, İzmir Yeni Fuar Alanı ve Serbest Bölge Gelişme Alanı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında ‘Fuar Alanı’ olarak işlenmiş ve özel projesine göre uygulama yapılacağı belirtilmiştir” açıklaması yapıldı.

Sergiler binası ruhsatı

İnşaatı halen daha devam eden Yeni Fuar Alanı’da ‘açık ve kapalı sergi holleri, fuar sokağı, toplantı salonları, seminer salonları, kafeteryalar, restoranlar, idari bina ve ofisler teknik merkezler ve kapalı otoparkların’ bulunduğu anlatılırken projenin İmar Kanunu’nun ilgili maddesine göre ‘Sergiler Binası’ adı ile yapı ruhsatı aldığı vurgulandı. Yazıda ayrıca inşaatı devam eden alanın halkın eğlenmek amacıyla para vererek girdiği yer değil ihtisas fuarları düzenlenecek önemli bir çalışma olduğu vurgulanırken karardan vazgeçilmesi talep edildi.

Başkan mektubunda yer verecek

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da sorunu direkt olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a iletecek. Büyük Kanal Projesi’nde yaşanan tıkanıklık sonrası Körfez’in kirlenmesine kesilen ceza nedeniyle Çevre İl Müdürü Ata Erpolat’la ‘davalık olan’ ve bu konu hakkında Bakan Bayraktar’a geniş bir mektup yazacak olan Kocaoğlu’nun mektupta fuar alanındaki durum hakkında da bilgi vereceği öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/-yeni-fuar-alaninda-tema-krizi_108720.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!