Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İklim Değişiyor: Türkiye'nin En Sıcak İkinci Yılı

Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün kendini daha fazla gösteriyor. Dünya İklim Günü nedeniyle yapılan açıklamalarda değişimin yarattığı tehlikelere dikkat çekildi. 2018 yılının Türkiye için son 57 yılın en sıcak ikinci yılı oldu

yapi.com.tr
İklim Değişiyor: Türkiye'nin En Sıcak İkinci Yılı

15 Mayıs, Dünya İklim Günü. Son 150 yılda Avrupa’da sıcaklığın bir derece arttığı biliniyor. Küçük bir artış gibi görünse de bir çok dengeyi değiştirmeye yeterli. Hava sıcaklıkları artıyor, buzlar eriyor ve deniz seviyelerinde yükselme tespit ediliyor. Son açıklanan verilere göre 2100’e kadar sıcaklığın 4 derece artması öngörülüyor.

Isınmanın en büyük nedenini insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları. Türkiye, karbondioksit salınımında 317 milyon ton ile 18. sırada bulunuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya İklim Günü nedeniyle yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin tarımda yarattığı yıkıma dikkat çekti. İklim değişikliğinin insanlığın önündeki en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Bayraktar şunları söyledi: Tarımsal üretim için en büyük risk küresel ısınmadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden olan sıcaklığın artması, yağış rejimindeki düzensizlik, sel, fırtına, su kaynaklarında azalma, kuraklık, su ve toprak kalitesinin ve ekosistemlerin bozulması ve biyolojik çeşitliliğin azalması, hastalık ve zararlılarda artış gibi faktörler, tarımsal üretimde azalmaya sebep olmaktadır. Ülkemiz iklim değişikliği etkilerinin yoğun hissedileceği Doğu Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. Yapılan çalışmalarda, iklim değişikliğinin Türkiye genelinde çoğu üründe verimlilikte azalma olacağı, bunun da ekim alanı ve üretim desenini değiştireceği; verimlilikteki düşüşün doğrudan üretimi azaltacağı öngörülmektedir.”

Birgün'de yer alan habere göre son yıllarda artan doğal afetlerin, ülkemizde iklim değişikliği yaşandığının bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sıcaklık verilerine göre, 1981-2010 yılları arasında ortalama sıcaklık değeri 13,5 derece iken 2018 yılında bu rakam 1,9 artışla 15,4 dereceye çıkmıştır. Bu sonuçla 2018 yılı, 1961 yılından itibaren yapılan ölçümler dikkate alındığında Türkiye için en sıcak ikinci yıl olmuştur. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle maksimum sıcaklık değerlerinin yükselmesi, yağışların şiddetli ve belirli bölgelerde yoğunlaşarak gerçekleşmesi, ani sıcaklık değişikliklerinin yaşanması doğal afet sayısının artmasına neden olmuştur. İklim değişikliği yüzünden doğal afetler çiftçimizin bir türlü peşini bırakmıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iklim-degisiyor-turkiyenin-en-sicak-ikinci-yili_172756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!