Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMO Ankara Yaptığı 'Profil Araştırması'na Göre Yolunu Çizecek

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, inşaat mühendislerinin son dönemlerde yaşadıkları mesleki, sosyolojik, kültürel değişimleri araştırmak, yeni sınıfsal konumlarının, açığa çıkan sorunlarının, gereksinimlerinin bir haritasını çıkarmak ve değişen koşullara göre kendini yeniden yapılandırmak hedefiyle bir profil araştırması

Mesut Tufan
İMO Ankara Yaptığı 'Profil Araştırması'na Göre Yolunu Çizecek

Emekli inşaat mühendislerinin yüzde 60’ının hala çalışmaya devam etmesi ilginç bir veri gibi görünüyor…

İkinci aşamada, o yüzde 60’ın neden hala çalıştığının yanıtını da bulacağız. Elbette bazı tahminlerimiz var. Kendi işlerini kurmuş, proje işleri yapanlar var örneğin. Ama sonuçta, emeklilik şartları pek de tatmin edici değil ki çalışıyorlar. Çalışmaya, farklı grupların aynı oranlarda katılmasına çalıştık. Asıl beklentimiz, genç inşaat mühendislerinin durumlarına dönük sağlıklı verilere ulaşmak. Güvencesiz ve düşük ücretlerle çalışmanın, çalışma saatlerinin çok uzadığı durumların en çok gözlendiği grup, yeni mezun, genç mühendisler. Her yıl ihtiyaçtan çok fazla mezun veriliyor ve bu durum çalışanlar üzerinde de bir basınç yaratıyor. Özellikle özel sektörde ücretler, her yıl daha da düşüyor.

Odalar ve TMMOB için bir yol haritası olacağından bahsettiniz. Nasıl bir rehber olacağını düşünüyorsunuz?

Bahsettiğimiz gibi mühendis profili değişiyor, ama Odalardaki profil değişmiyor. Oda, daha önce değindiğimiz algı üzerinden belirlediği politikaları devam ettiriyor. Ancak bugün, mühendislerin çalışma koşulları ve sosyal hayatlarıyla ilgili değişimler Odanın değişiminden çok daha hızlı. Mevcut yapıya her yıl yeni genç mühendisler ekleniyor, her yıl üniversiteler açılıyor, ancak Odalardaki politik değişim çok yavaş kalıyor. Bunun nedeni de bu tür tartışmaların çok fazla yapılmaması; yeni mühendis profilinin Oda tartışmalarını çok fazla belirleyememesi.

Evet, bu da bir ihtiyaçmış zamanında; ama bugün bırakın mesleki alanı, mühendislerin kendi yaşam koşulları açısından büyük sıkıntıları var. Biz, bunu yansıtacağız çalışmamıza. Bundan sonra mühendislerin haklarının gasp edilmesine yönelik çalışmaları yaygınlaştırmamız gerekiyor. Oda artık, sendika gibi refleksler gösterebilen bir kurum olmak zorunda; çünkü mühendisler, maaşının yatırılmaması, sigortasının işlememesi, çalışma saatlerinin uzaması gibi sorunlar yaşıyor.

İkinci aşama ne zaman tamamlanacak?

Kasım ortası gibi anket aşamasının tamamlanmasını öngörüyoruz. Sonrasında bir aylık bir raporlama süreci olacak. Sanıyorum Aralık ayı sonlarına doğru da kitaplaştıracağız. Bu alana dönük yeterince akademik tartışma yok. Bir de bu anlattıklarımız sadece mühendislerin yaşadıkları sorunlar değil; bu değişim sürecini pek çok başka meslek grubunun da yaşadığını söyleyebiliriz. Bu anlamda akademik çevrelerde böyle bir tartışmanın başlamasını umuyorum; onların tartışması demek kamuoyunun da bu tartışmaya çekilmesi anlamına gelecek. Bizim derdimiz de bu. Buradaki değişimi önemsemek gerekiyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/imo-ankara-yaptigi-profil-arastirmasina-gore-yolunu-cizecek_89491.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!