Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat İskelelerine Standart

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, dış cephe iş iskelelerine dair tebliğin 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini açıkladı.

yapi.com.tr
İnşaat İskelelerine Standart

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, dış cephe iş iskelelerine dair tebliğin 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini açıkladı. Oğuz, "Ülkemizde ardı ardına yaşanan ölümlü iş kazalarından sonra ilk kez inşaat sektöründe kullanılan dış cephe iskelelerinde uyulması gereken zorunlu kurallar getirildi" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, inşaat sektöründe çalışanların iş sırasında maruz kaldıkları riskleri azaltmak amacıyla hazırladığı 'Ahşap ve Ön Yapımlı Çelik ile Alüminyum Alaşımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliği', 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girdi.

İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, bugüne kadar iskelelere dair herhangi bir kural olmadığını belirterek, bu nedenle binlerce işçinin iskeleden düşme, iskele çökmesi sonucu ya yaşamını kaybettiğini, ya da sakat kaldığını söyledi. Ağır ve tehlikeli iş grubunda yer alan inşaat işkolunda iş kazalarının diğer sektörlere göre 3-4 kat fazla olduğuna dikkat çeken Oğuz, Türkiye'de iskele kullanımının ilk kez kurallara bağlanmasının olumlu ancak yetersiz bir adım olduğunu açıkladı.

Cem Oğuz, "Yapı katlarına malzeme çıkarmak için kullanılan hareketli, otomatik ve motorlu iş iskelesi olarak adlandırılan iskeleler ile beton dökerken kalıbı taşıyan kalıp iskeleleri tebliğ dışı bırakılmıştır. Oysa bu iskeleler çöktüğünde, koptuğunda, o sırada inşaat mahallinde çalışan, buradan geçen herkes ölebilir, sakat kalabilir. Bunların da kapsama alınması gerekirdi" dedi.

13.5 metreyi aşan iskeleler

Oğuz tebliğin getirdiği düzenlemeleri ise şöyle açıkladı:

"Tebliğ ile dış iskele yüksekliğinin 13.50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının ön yapımlı çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerden oluşması şartı getirildi. Bu iskelelerin statik hesap ve detay çizimlerinin proje mühendisince yapılması ve yapı ruhsatı alma aşamasında ruhsat eki statik proje dâhilinde ilgili idareye teslim edilmesi gerekecektir. Dış cephe iş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamaları yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca izlenecek ve denetlenecek."

Kafaya malzeme düşmesine son

Tebliğin bir diğer önemli düzenlemesi de inşaat çevresinden geçen yayalara ilişkin oldu. Özellikle yola bakan cephelerde yapılacak çalışma esnasında bölgeyi kullanan insanların alet, edevat ve yapı malzemesi düşmesi sonucu zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla Bakanlık tebliğe bir hüküm ekledi. Buna göre yola bakan cephelerin, tamamen çuval kumaşı, file, branda, levha veya aynı işlevi görebilecek benzeri iskele örtüsü ile kaplanması zorunlu oldu.

TSE'li iskele özendiriliyor

Tebliğ ile yüklenici, TSE belgeli iskele kullanacağını beyan ederse, bu iskeleyi üreten firmanın hesap ve detay çizimleri, proje müellifinin uygun görüşü alınmak koşulu ile ruhsat eki statik proje dâhilinde kabul edilebilir. Ancak bu durum yüklenicinin ve proje müellifinin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Böylece Bakanlık, TSE belgeli çelik veya alüminyum alaşım iş iskelelerinin kullanılmasını özendirmiş olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-iskelelerine-standart_132802.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!