Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaatta Kurallar Değişiyor, İşte Yeni İmar Kanunu

Gayrimenkul sektörü son günlerde yapılan yeni düzenlemeleri konuşuyor. Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak gösterilen inşaat sektöründe köklü değişiklikler yolda. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören deyimiyle bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

İnşaatta Kurallar Değişiyor, İşte Yeni İmar Kanunu

Gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin gözü kulağı bakanlıktan gelecek haberde. Yapılacak düzenlemeler sektörde köklü değişikliklere yol açacak. Sektördeki ilk düzenleme haberi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Ancak bu düzenlemelerin devreye girmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması şart. Bunun dışında hukuki anlamda ciddi adımlar içeren imar kanunu düzenlemeleri bakanlık tarafından büyük ölçüde netleşti. Yeni imar kanunu, ruhsat alma koşulları, emsal sınırlamaları, müktesep hak, brüt- net metrekare farkı gibi merak edilen tüm konulara tartışmalı düzenlemeler getiriyor.

Ruhsat alma süresi 6 gün

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, yatırımcıların en büyük problemleri ruhsat ve iskan alma sürecinde yaşadığını söyledi. Bu nedenle yapılan düzenlemelerde sürecin hızlandırıldığını belirten Ayyıldız, 6 günde yasal koşullara uygun başvuranların ruhsat alıp, inşaata başlayabileceğini ifade etti. Ayyıldız, yeni düzenleme ile binalarda bahçelerden otoparklara, kapıcı dairelerinden merdiven boşluklarına kadar tüm detayların incelendiğini, nelerin emsal içinde olup, nelerin olmadığının netleştiğini söyledi.

Müteahhitler mutsuz

Yapılan düzenlemeler iyi niyetli görülse de şirketler bazı noktalarda eksikler olduğunu düşünüyor. Bunların en önemlisi müktesep hakkı. Yeni düzenleme ile yabancıların Türkiye’den satın aldığı arsanın imar planı 10 yıl boyunca değiştirilemiyor. Verilen hakkın tek taraflı olmasını eleştiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, “ Biz de yurtdışında ofis açıp ülkemizde proje mi yapalım. Kamu düzenleme yaparken daha cesur adımlar atmalı. Hiçbir tereddüde gerek kalmadan inşaat ruhsatı müktesep hak olmalı” dedi. İnşaat firmaların milyon dolarlık yatırımlarla elini taşın altına koyduğunu belirten Elmas, Esenyurt’taki sorunların başka bölgelerde de yaşanmaması için bu konu hakkında net bir adım atılması gerektiğini dile getirdi.

Belediyelerin karnesi iyi değil

Yapılan yeni düzenlemelerin köklü değişiklikler getireceğini belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gürsel Öngören, “ Yeni imar düzenlemesi ile 50 yıllık belediyecilik mirası değişecek. Şehirlerin geldiği noktaya bakınca belediyelerin karnesinin iyi olmadığını görüyoruz. Oysa gerekli düzenleme belediye eliyle de olabilirdi. Böylece daha yaşanabilir, tarihsel dokusu korunan bir şehir olurdu, ama olmadı” dedi. Öngören, yeni düzenleme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gerekli gördüğü durumlarda imar ve yerleşme planlarının tamamını yapma, yaptırma, değiştirme ve onaylamaya yetkili olacağını söyledi.

"Köyler çirkin görüntüden kurtulacak"

Öngören yapılan düzenlemeler ile kamu binalarının da denetleneceğini söyledi. Öngören, “Depremde kamu binaları yıkılır ya da yaşanmaz duruma gelirdi. Yapılan düzenleme ile binalar deprem güvenliği, enerji verimliliği gibi birçok alanda denetlenecek” dedi. Yeni düzenlemenin köylerdeki yapılaşmayı da yakından ilgilendirdiğini söyleyen Öngören, “ Köylerde oluşan çirkin görüntüden kurtulacağız. Eskiden 6-8 katlı binalara izin verilirdi. Artık bu yapılar 2 katı geçmeyecek ve yerel mimariye uygun olarak inşa edilecek” dedi.

Belediye başkanları takipte!

Öngören’in verdiği bilgiye göre yeni düzenleme ile belediye başkanları da denetlenecek. Görevini kötüye kullanan, kaçak yapılara izin veren belediye başkanları İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek. Bu yolla belediye başkanı görevinden uzaklaştırılacak ve meclis feshedilecek

Cezalar 5 kat arttı

Öngören, imara ve ruhsata aykırı yükselen binalara karşı uygulanan para cezasının arttırılacağını dile getirdi. Öngören, iç bahçe, sığına, otopark gibi olanlarda kullanım değişikliği yapan firmalara 5 kat daha fazla para cezası uygulanacağını belirtti.

         Yeni düzenleme ne diyor;

  • Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) alanı yüzde 40’dan, yüzde 45’e yükseliyor.
  • Kat irtifakı tesisi için temel üstü vizesi aranacak. Bu da demek oluyor ki müteahhit inşaatının yüzde 40’a yakınını tamamladıktan sonra bu hakkı elde edecek. Şirketler bu düzenlemenin proje satışında sıkıntı yaratabileceğinden endişeli. Ancak bu adımla tüketici haklarının korunması hedefleniyor.
  • Ruhsat alımı kolaylaşacak. Müteahhitler 6 günde ruhsatını alabilecek.
  • Tüm şehirler için bakanlığın hazırlayacağı yekpare bir yönetmelik öngörülüyor.
  • 18. maddeni uygulanamadığı durumlarda imar hakkı transferi mümkün olacak. Özel sektör bu düzenlemeye olumlu bakarken bunun 18. madde ile sınırlandırılmasını eleştiriyor.
  • 5 yıl süre ile uygulanmayan fonksiyonu mülk sahibi özel olarak işletebilecek.
  • 10 yıl uygulanmayan fonksiyon eski fonksiyona dönecek.
  • Talep üzerine yapılan imar değişikliğinde idareye değer artış payı ödenecek. Ancak bu ödemenin hesaplama yöntemi henüz net değil.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatta-kurallar-degisiyor-iste-yeni-imar-kanunu_109180.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!