Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İptal Ettirenin Alnından Öperim"

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Akay Kavşağı, Çankaya Belediyesi’yle ilişkiler ve belediyenin kent uygulamaları konusunda günlerce konuşulacak açıklamlarda bulundu. Gökçek, "Vatandaş niyetimizi biliyor. Biz kapatmak istemiyoruz. Mahkeme kararı olduğu için kapatacağız. Kapatmanın engellenmesi için dava açabilirler. Keşke yürütmeyi durdurma

Hürriyet Gazetesi
"İptal Ettirenin Alnından Öperim"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Akay Kavşağı, Çankaya Belediyesi’yle ilişkiler ve belediyenin kent uygulamaları konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gökçek’in günlerce konuşulacak açıklamaları şöyle:

Ankara’nın ulaşım ana planı var mı yok mu?

Ben belediye başkanı olmadan 25 gün önce yapılan bir planı var. 7/ 3/ 1994 tarihinde Ankara Ulaşım Ana Planı sunuluyor ve aynı gün kabul ediliyor. Bu ulaşım planı geçerli. Peki bunda alt üst geçitler var mı? Ulaşım planında 40’a yakın al üst geçit tespit edilmiş. 1994 şartlarına göre. 2015’e kadar. 21 yıllık bir plan. Ben ulaşım ana planı yapmam, bu plan hala geçerli. Ben yeni bir plan yapsam bu da kadük olacak, benim planımı iptal ettirecekler. ODTÜ bilirkişi olursa iptal olmama şansı sıfır. Yani geçerli olan bir plan var. 2015’e kadar bunu yapmam gerekmez. Planda olmayan yerlerde kavşağa ihtiyaç varsa onu da noktasal yapıyoruz.

Plandaki kavşakları yaptınız mı?

Benim planım olmamasına rağmen kavşakların çoğunu yaptım. Burada Dikimevi’ne kavşak düşünmüşler, ben onu daha yapmadım, yapmam lazım. Kolej Kavşağı’nı yapmak istedim. Dava açıp durdurdular. Bakıyorsunuz plana kendileri kavşak koymuşlar, "Ben yapacağım" diyorum. Dava açıp durduruyolar. Zihniyet bu.

Akay Kavşağı Ankara’nın bir numaralı sorunu haline geldi. Kavşağın metro çalışmasını engellediği söyleniyor. Doğru mu?

Metro şu anda geçti. Akay’ı etkilemesin, bir durak eksik olsun dedik. Durağı TBMM’nin önünden Genelkurmay’ın ilersine aldık.

Bir iddia da metro çalışmaları yapılsın diye kapanıyor yönünde?

Biz metro yapmak için mi yapıyormuşuz. Hayda... Mahkeme kararını ben mi aldırdım, mahkemeye ben mi verdim, ben mi tespit ediyorum? Bu kadar mantık dışı bir iddia olur mu? Gökçek burayı kapatamaz diyorlar. Kapatamaz ne yapacak eski haline getirip içini dolduracakmışım. Olur mu böyle bir şey. Eski haline getirsem faydası ne? İlk günden itibaren o kadar tutarsızlar ki, birinin dediği diğerininkini tutmuyor. Çankaya Belediye Başkanı ilk gün "İsabetli bir karar yaya bölgesi olmasında fayda var" demedi mi? İkinci ifadesinde "Bizle istişare etmesi lazımdı" demedi mi? Üçüncü ifadesinde, "Yetkiyi devretsin, biz çözeriz" demedi mi? Biz de, "Çözümü söyle, yetki verelim" dedik. Bu sefer, "Kapatmak çözüm değil ya yeni plan yap, ya eski haline getir" diyor. Getir o zaman yeni planı. Şimdiyse CHP ve yandaş odalar, "Burası kapatılamaz" diyor. Bu noktaya geldiler çünkü CHP ve yandaşları halktan büyük tepki topladı. Bu tepki bunları yıldırdı. Geçen gün yandaşlarından biriyle televizyonda progragramdaydık. "Sana burayı kapattırmayız Melih Gökçek" diyor. Ben buranın kapatılmasını istiyorum sanki. Mahkemeye veren sizsiniz, kararı aldıran sizsiniz, kararı tatbik etmezsem suç duyurusunda bulunacak sizsiniz. Ondan sonra tatbikata geçince "Kapattırmam" diyen sizsiniz. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Bu ne biçim iş.

Mahkeme kararı planı iptal etmiyor mu? Neden kapatıyorsunuz?

Plan iptal olunca mevcut köprü de iptal edilmiş olmuyor mu? Mahkemelerden inşallah öyle bi karar alırlar bundan sonra bu tip mahkeme kararlarını uygulamayız. Beklerim memnuniyetle.

Bu işin siyasi ve sadece Çankaya Belediyesi’yle sürtüşme amaçlı olduğu iddiaları var. Ne diyorsunuz?

O kadar mantıksız ki. Ben Çankaya’ya "Dava aç" mı dedim, "Git karar al" mı dedim. Şikayet eden kendileri, dava açan kendileri, uygulamazsam mahkum olacak benim. Sen zamanında neticesini düşünmeden, zekanı kullanmadan bir dava açıyorsun. Neticesini, nelere mal olacağını hesaplamadan sırf Melih Gökçek’e karşı olmak için dava açıyosun, sonunda da karar aldığın için zafer naraları atıyosun. Bu da yetmiyormuş gibi "Gökçek ortalığı karıştırmak istiyor" diyorsun. Sen değil misin Akay’a, Kolej’e dava açan. Açma kardeşim. Elinde fırsat var, madem gerginlik istemiyorsun. Biz vazgeçiyoruz. Bunu yapmıyorsun, "Gerginlik çıkarma" diyorsun. Sen kimi kandırıyosun? Çocuk bile inanmaz. Ama maalesef CHP’nin siyasette ana görevi tıkamaktır. Belediyecilikte de, siyasette de, trafikte de işleri güçleri tıkamak. Bunların işleri güçleri kurultay yapmak ve iktidarın hizmetlerini engellemek.

Akay Kavşağı’nda Çankaya Belediyesi’yle ayrı düştünüz. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Başkanlar arasında kopmalardan yana değilim" dedi. Akay bir kopma noktası mıdır?

Yapışma olmadı ki kopsun. Dünden bugüne değişen ne var? Önceki belediye yönetimiyle bunun arasında ne fark var. Hangi olumlu adım atılmış, ne yapışmış ki ne kopacak? Seçimden sonra Bülent Bey heyetiyle yanıma geldi. Karşılıklı olarak diyalog içinde hizmet edelim dedi. Derhal hazır olduğumu söyledim. Tüm davalardan vazgeçin biz de vazgeçelim dedim. Ama kendisine böyle bir kararı istese de alamayacağını söyledim. Bürokratlarının ve CHP’nin buna izin vermeyeceğini söyledim. CHP’li belediyelerde en önemli özellik, "Gökçek’le kavga eden prestij kazanır" inanışıdır. Aksi takdirde CHP içinde yer tutamazsınız. Dedi ki "Bir anda karar veremeyiz, kademe kademe olması lazım". Halbuki "Ben beyaz sayfa istiyorum" diyordu. Sayın Tanık beyaz sayfa açamaz, kendisi istemediğinden değil. Öncelikle samimiyet, edebiyat değil.

Ankara sokaklarında en çok konuşulan konu Akay Kavşağı. Yaygın görüş kapananmayacağı yönünde. Sizin değerlendirmeniz nedir?

Vatandaş niyetimizi biliyor. Biz kapatmak istemiyoruz. Mahkeme kararı olduğu için kapatacağız. Kapatmanın engellenmesi için dava açabilirler. Keşke yürütmeyi durdurma kararı gelse. Bu kararı aldıranın alnından öperim. Durdurma kararı alana herkesin teşekkür etmesi lazım. En çok da CHP’nin etmesi lazım. Milletin yüzüne bakacak halleri kalmadı.

Yaptığınız uygulamaların bazılarında mahkeme kararları durdurma ya da iptal verdi. Başkanlığınızın bu döneminde yeni bir yol izleyecek misiniz?

Biz bu tip kararlar konusunda artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. İnsan Hakları Mahkemesi’nden bu tip kararlar alacağız ki yerindelik kararı verilemesin. Bu bir kaç sene sürecektir. Akay Kavşağı’nı da amblem konusunu da İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağım. Biliyosunuz kesinleşen kararlar konusunda başvurulabiliyor. Biz bu konularda Danıştay’a da itiraz ediyoruz, Danıştay’dan olumsuz karar gelirse de insan hakları mahkemesine götüreceğiz.

Bugüne kadar neden gitmediniz?

Bugüne kadar kendi mahkemelerimizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmeyi doğru bulmadık. Kendi mahkemelerimizi şikayet ediyor gibi oluyoruz. Bunu içimize sindiremedik. Kendi mahkemelerimizi şikayet etmek yanlış olur diye düşündük. Ama şimdi o kadar çok yerindelik kararı geliyor ki idare ne yapacağını bilemiyor, idare hangi kararı verirse mahkemeden dönmez? Bu konuda idarenin hiç bir şansı kalmadı.

Nesrin Baytok’un "Ankara’yı önce susuz bıraktı şimdi de yolsuz bırakıyor" sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nesrin hanımın beyanatına sadece ve sadece gülünür. Söylediğinin de farkında değil. Davayı açan ben miyim kendileri mi? Ne söylüyorlar farkında değiller. Deniz Baykal, Nesrin Hanım’ı sekreteri diye milletvekili yaptı. Deniz Bey’in sekreterinden de böyle beyanat beklenir. Ne diyeyim.

Bu konuyla ilgili ailenizden bir tepki aldınız mı?

Hanım (Nevin Gökçek) sordu. "Gerçekten kapatacak mısın Melih?" dedi. "Mahkeme kararı, kapatacağım" dedim. Oranın kapatılacağına kimse inanmıyor, kapattıktan sonra göreceğiz ne olacak.


http://www.yapi.com.tr/haberler/iptal-ettirenin-alnindan-operim_70915.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!