Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İzmir 5 Yıl Önceki Aynı Noktada"

Ege-Koop Başkanı Aslan, "Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm beş yıl önceki noktada" dedi.

yapi.com.tr
"İzmir 5 Yıl Önceki Aynı Noktada"

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, Ege-Koop'un bugüne kadar hayata geçirdiği projelerle sadece İzmir'de değil Türkiye'de örnek bir kuruluş olarak gösterildiğini söyledi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile bir araya gelen Varan, " Ege-Koop'un bu tecrübesinden yararlanmaya, kentsel dönüşümde ortak çalışmalar yapmaya hazırız" dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ı makamında ziyaret etti. Varan’ın inşaat mühendisi olarak uzun yıllar kamuda farklı alanlarda görev aldığını, sektörün içinden bir ismin İzmir'de şehircilikle ilgili kurumun başına getirilmesini mutlulukla karşıladıklarını belirten Aslan, “Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm beş yıl önceki noktada. Yapıların yüzde 65'i maalesef kaçak. İki buçuk yıl önce hükümetin aldığı kentsel dönüşüm kararı Türkiye ile birlikte İzmir'in bu feci durumunu değiştirme yolunda önemli bir adımdı ancak maalesef gereken hassasiyet gösterilmedi” dedi.

“Belediyeler dönüşümü önemsemedi...”

Özellikle belediyelerin dar ve sabit gelirli yurttaşların konut sahibi olmalarını sağlayacak bir metrekare dahi arsa üretmediklerini bu yetmezmiş gibi kenti Ankara ve İstanbul'lu dev inşaat şirketlerinin insafına terkettiğini kaydeden Aslan, " Kentsel dönüşümde projeleri yerel ve merkezi yönetimlerce siyasete alet edinmiş, ciddi bir kafa karışıklığına zemin hazırlanmış, kentsel dönüşüm İzmir’de fiyaskoya dönüşmüştür.  İzmir’de 6306 sayılı afet riski altındaki konutların yenilenmesi ile ilgili kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde 918 hektar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluğunda da 305 hektar alan olmak üzere toplam bin 223 hektar alan “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı” olarak ilan edilmiştir.  Ancak bugüne kadar elle tutulur, gözle görülür somut bir adım atılamadığını üzülerek seyrediyoruz.  Ümit ederim ki Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'ın İzmir'in yapısal durumuna olan hakimiyeti ve şehircilik konusundaki deneyimleri ile önemli adımlar atılacaktır. Ege-Koop olarak her türlü desteği kendisine sunmaya, birikimlerimizi ortak projeler için aktarmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Yeniden keşfe gerek yok…

“Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” diyen Genel Başkan Aslan, “Dilimizde tüy bitti. Biz kentsel dönüşümü 30 yıldır İzmir’de birbirinden farklı 12 projeyle depreme karşı dayanıklı yeni yaşam alanlarını İzmir’e kazandırdık.”

“EGE-KOOP ile çalışmaya hazırız…”

Çevre ve Şehirçilik İl Müdürü Selahattin Varan da, Ege-Koop isminin İzmir ile özdeşleşmiş olduğunu, İzmir'in her köşesinde hayata geçirdiği modern projeleri ile kooperatifleşme ile nelerin başarılabileceğini gösterdiğini vurguladı. Ege-Koop'un sadece İzmir'de değil Türkiye'de örnek bir kuruluş olarak gösterildiğini söyleyen Varan, " İzmir'de dönüşüm kaçınılmaz. Yıkılması gereken yapı sayısı 300 bin civarında ancak 1 milyon konutun acilen dönüşmesi gerekiyor. Deprem tehlikesi gözardı edilemez. Ege-Koop gibi 30 yıllık bir deneyim bu yolda ciddi bir şans demek bizim için. Gerek dönüşüm alanlarında gerekse mahalle bazında Ege-Koop çatısı altında örgütlenilmesi suretiyle afet odaklı, İzmir marka şehirler, sürdürülebilir çevre yara sarma değil, yara almama anlayışıyla projeler geliştirebiliriz. Biz buna hazırız" şeklinde konuştu.

ETİKETLER: Ege-Koop
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-5-yil-onceki-ayni-noktada_130872.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!