Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kadir Topbaş'a "Meydan" Cevabı!

Kadir Topbaş’ın “Meydanlarda ağaç olmaz" açıklamasını peyzaj mimarı Faruk Dığış değerlendirdi: "Aksine dünyadaki belediyeler mümkün olduğunca ekolojik bir şehirleşmeye imkan verecek düzenlemeler yapıyor".

yapi.com.tr
Kadir Topbaş'a "Meydan" Cevabı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “Meydanlarda ağaç olmaz. Ama bizim insanlarımız meydanda da ağaç istiyor. Dünyanın gelişmiş kentlerin meydanlarına bakınız ağaç yoktur” açıklamasını peyzaj mimarı Faruk Dığış'tan cevap geldi.

Bianet'ten Ebru Tönel'in haberine göre, Dığış, dünyadaki kent meydanlarında ağaç olduğunu ancak sadece Avrupa’daki tarihi meydanlardaki ağaç miktarının yoğun olmadığını belirterek Topbaş’a karşı çıkıyor. Avrupa kentlerinde kişi başına düşen aktif yeşil alanın otuz beş ile elli metrekare arasında değiştiğini, İstanbul’da bu oranın üç ile beş metrekareye düştüğünü ekliyor: “Şehir içindeki en ufak yeşil dokuya bile ihtiyacımız var. Dünyadaki meydan düzenlemelerinde Topbaş’ın bahsettiği uygulama yok. Aksine var olan yeşil alanlarla insanlar yetinmeyip dikey bahçe, yaşayan duvar kavramlarını ortaya çıkarttılar. Dünyadaki belediyeler mümkün olduğunca ekolojik bir şehirleşmeye imkan verecek düzenlemeler yapmaya çalışıyorlar.”

Dığış’a göre meydan düzenlemeleri mevcut ihtiyaçlara göre, yeşil alanlar korunarak yapılmalı. Belediyenin uygulamaları ise sorunlu: “Hiçbir yönetim elindeki yetmiş, seksen yaşındaki ağaçları kesip onun yerine üç beş yaşındaki fidanları meydana yerleştirmez. Avrupa’nın hiçbir yerinde böyle bir düzenleme yok.”

Taksim Meydanı’ndaki düzenlemenin ise sorunlu olduğunu ekliyor: “Taksim Meydanı yayalaştırılıyoruz adı altında anlamsız, fonksiyonsuz bir beton kütleye dönüştürüldü. Dünyanın hiçbir yerinde tarihi kent meydanlarında otoyol bariyeri kullanılmaz. Meydanın etrafı otobanlarda kullanılan bariyerlerle dolduruldu.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kadir-topbasa-meydan-cevabi_112405.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!