Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kamu için Kritik Yapılar Yangına Karşı Özel Malzemelerle İnşa Edilmeli

Aspen Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu, okul, fabrika, alışveriş merkezi, hastane gibi kamu için kritik öneme sahip yapıların, yangına karşı geliştirilmiş tavan ve bölme duvar sistemleri gibi özel malzemeler ile inşa edilmesi gerektiğini belirterek, son günlerde Türkiye'de yaşanan büyük yangınların ülke gündeminden düşmediğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
Kamu için Kritik Yapılar Yangına Karşı Özel Malzemelerle İnşa Edilmeli Dünyanın tek çatı altında en büyük akrilik elyaf üreticisi AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş Fabrikası'nda çıkan yangın, ancak 6 saatte kontrol altına alınabilmişti

Konuya ilişkin Aspen'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ertuğrul Gündoğdu, Türkiye'de yaşanan bütün yangınlarda olduğu gibi, son dönemde İstanbul'da Galatasaray Üniversitesi'nde ve Yalova'daki AKSA Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde yaşanan büyük yangınları üzüntü verici olarak niteledi. Gündoğdu, bu tür büyük yapılardaki yangınların hızla yayılarak büyümesi ve uzun süre kontrol altına alınamaması gibi noktalarda yaşanan güçlüklerin de tartışılmaya devam ettiğini hatırlatarak, vahim tablolarla karşılaşmamak için yapı sektörüne büyük görev düştüğünü söyledi.

Bu görevin başında, yapıların yangına karşı güvenliğinin belgelenmiş sistem ve malzemelerden inşa edilmesi olduğunu dile getiren Gündoğdu şunları anlattı:

''Okul, fabrika, alışveriş merkezi, hastane gibi kamu için kritik öneme sahip yapılarda yaşanan veya yaşanması olası yangınlar büyük kayıplara neden olabiliyor. Teknoloji çok gelişti. Kamu için kritik öneme sahip yapılar, yangına karşı geliştirilmiş tavan ve bölme duvar sistemleri gibi özel malzemeler ile inşa edilmeli. Biz Aspen olarak üzerimize düşeni, yakın bir dönemde yangına karşı dayanıklılığı sertifikalandırdığımız asma tavan ve bölme duvar sistemlerini sektörün kullanımına sunarak yaptık.

Ar-Ge ve test çalışmalarının ardından, önemli bir başarıya imza atarak, 45 dakika boyunca yangına dayanıklılık gösteren duvar sistemiyle, çelik taşıyıcıların ve ahşap panellerin, alevlenmediğini ve çökmediğini ispatladık. Bu başarıyı asma tavan alanları için geliştirdiğimiz Aspen İntegra metal asma tavan sistemlerinde de yakaladık. Hem tavan hem de bölme duvar sistemlerimizin almış olduğu yangına dayanıklılık sertifikasıyla, yapı sektöründeki güvenlik ve kalite standartlarını adeta yeniden tanımladık.''

Yangına dayanıklı üretilen sistemlerin tercih edileceği yapılarda, zehirli gazlardan, alevlerden, yüksek ısıdan ve dumandan korunabileceğine ve bu sayede de kısa sürede yangın alanlarının tahliye edilerek hayatların kurtulacağına dikkati çeken Gündoğdu şöyle devam etti:

''45 dakikalık bu süre, yangın bölgesinin tahliye edilmesinde kritik vakti kazandırıyor. Bu sistemler, alevlerin hızlı biçimde yayılmasını önlüyor, çökmeyi engelliyor ve bina bütünlüğünü koruyor. ASPEN, yangına dayanıklı bölme duvarlarını ve asma tavan sistemlerini sertifikalandırarak, yapı sektörüne ve dolayısıyla da ülkemize önemli bir katkı da sunuyor. İşte bu noktada, okul, fabrika, alışveriş merkezi, hastane gibi kamu için kritik öneme sahip yapılar, yangınlara karşı geliştirilmiş tavan ve bölme duvar sistemleri ile inşa edildiği taktirde yangınlar hızla yayılamayacak, can güvenliği daha rahat sağlanabilecek''.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-icin-kritik-yapilar-yangina-karsi-ozel-malzemelerle-insa-edilmeli_104255.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!