Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kamu Kurumları Otoparkçı Oluyor!

Yeni İmar Kanunu taslağına göre, özellikle büyükşehirlerdeki park sorununa yönelik kamuya ait binaların bahçeleri otopark olabilecek. Taslakta ayrıca, park, yeşil alan, yol ve meydanların altına da kapalı otopark yapılmasının önü açılıyor. Otoparkların işletmesi ise ya kamuda kalacak ya da özel sektöre devredilecek.

yapi.com.tr
Kamu Kurumları Otoparkçı Oluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni İmar Kanunu taslağına göre, kamu kurumları otoparkçı oluyor. Taslakta, büyükşehirlerin otopark sorununu çözmek için yapılacak düzenlemelerden biri, kamu binalarına ait bahçelerin otopark olarak kullanılması olacak. Ayrıca, park, yeşil alan, yol ve meydanların altına da kapalı otopark yapılacak. Düzenlemeye okul, hastane, kütüphane, ibadethane gibi tüm kamu binaları dahil ediliyor. Ancak, otopark yapılmadan önce bu kuruluşların izni alınacak. İzin verilmiyorsa, otopark yapılmayacak.

Bahçe ve zemin altı

Hürriyet Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, kentsel dönüşüm sayesinde yeşil alanların bol olduğu yeni şehirler tasarlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, otopark sorununu da çözmeyi planlıyor. İmar Kanunu taslağına eklenen bir maddeyle, yol, meydan, aktif yeşil alan, park olarak belirlenen alanların kullanımını engellemeyecek şekilde zemin altına kapalı otopark yapılabilecek. Yeni düzenlemede, kamu kurum ve kuruluşlarına ait ya da tahsisli bahçeleri, imar planları belirlenmek kaydıyla otopark olarak kullanabilecek.

Özel sektör işletilebilir

Yapılacak otoparklar için kamu kurum ve kuruluşunun izni aranacak. Açık ya da kapalı olarak yapılacak otoparkların ruhsatları yine bağlı oldukları idarede kalacak. Otoparkların işletmesini ise ya kamu kendisi yapacak ya da özel sektöre verecek. Elde edilen gelir kamu kurumlarının ihtiyaçlarına karşılamada kullanılacak.

Bölge otoparkları geliyor

Bir mahallede yapılaşma olsun olmasın imar adası tamamında ya da birden fazla parselin arka bahçesinde parseller toplu yapılaşma kapsamında değerlendirilecek. Buralara kapalı ya da açık bölge otoparkı yapılabilecek. Ticaret bölgelerinde ise ticari otopark olarak işletilebilecek. İdareler buralara vatandaşın kullanımı için semt veya bölge otoparkları tesis edecek.

Bölge otoparkları zorunlu olacak

İmar Kanunu taslağı, belediyeler tarafından alınan, parseli içinde otoparkı olmayan binaların otopark bedelinin, il muhasebe birimleri tarafından alınmasını da getiriyor. Bu sayede belediyelerin otopark bedellerini başka işler için kullanmasının önüne geçecek. İl muhasebe birimleri tarafından açılan, emanet hesaba yatırılacak parayla belediyelerin bölge ve semt otoparkı yapması zorunlu olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-kurumlari-otoparkci-oluyor_108991.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!