Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Karaburun'da Yargı Taş Ocağına "Dur" Dedi

İzmir Karaburun'da kurulacak olan taş ocağı için 'ÇED gerekli değildir' raporu ile ruhsat iptali için açılan davada taş ocağının ruhsatı iptal edildi.

yapi.com.tr
Karaburun'da Yargı Taş Ocağına "Dur" Dedi

İzmir’in Karuburun ilçesine bağlı Kösedere Mahallesi’nde kurulacak olan taş ocağı için "ÇED gerekli değildir" raporu ile ruhsat iptali için bakanlık ve valiliğe karşı açılan davada, yaşam savunucularını sevindiren karar çıktı. DHA'nın haberine göre, İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi "ÇED gerekli değildir" raporu, 1’inci İdare Mahkemesi de taş ocağının ruhsatı için iptal kararı verdi. Her iki mahkemenin 15 gün arayla verdiği iptal gerekçesinde, taş ocağının bölgenin en önemli geçim kaynağı olan zeytin anlarına olan yakınlıkları ve çevreye vereceği zararlar etkili oldu.

Kösedere Mahallesi’nde, yıllık 400 bin ton üretim kapasiteli taş ocağına İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü "ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) gerekli değildir" kararı verdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı da, işletme ruhsatı verdi. Bu gelişme üzerine bölgede yaşayan köylüler ile çevreciler adına Avukat Cem Altıparmak, hem valilik hem de bakanlık kararları için iptal başvurularında bulundu. İdare mahkemelerine dava açtı.

‘Zeytine büyük zarar verir’

Yargılama sırasında İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi "ÇED gerekli değildir" davasında bilirkişi heyeti atadı. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Maden Mühendisliği Bölümü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde görevli üç kişilik bilirkişi heyetinin incelemesi sonrasında raporda, taş ocağında ve ruhsat alanı içerisinde yaklaşık 3 bin 500 dekarlık zeytinlik bulunduğu, üretilen taşların nakliye güzergahının asfalt olmadığı, toprakta var olan kil ve kireç taneciklerinin, özelikle çiçeklenme döneminde zeytin ve diğer doğal bitki örtüsüne önemli zararlar vereceği, üretimi düşüreceği belirtildi. Tüm bu durumların da bölgede yaşayan çiftçilerin temel tarımsal üretiminin zeytin ve zeytinyağı olmasından dolayı önemli ekonomik kayıplara neden olacağı bilgisi de yine raporda yer aldı. Bu gelişme üzerine İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün verdiği "ÇED gerekli değildir" raporunu iptal etti.

Bakanlık ruhsatı da iptal edildi

"ÇED gerekli değildir" raporunun iptal davası sürdüğü sırada Karaburun halkı ve yaşam savunucuları, ayrıca taş ocağına işletme ruhsatını veren bakanlık aleyhine de, 1’inci İdare Mahkemesinde dava açtı.

Buradaki yargılama sonrasında da 6’ncı İdare Mahkemesinin yargılamasını göz önünde bulunduran mahkeme, aynı kişilerden oluşan bilirkişi heyetinin verdiği rapor sonrasında ruhsat için de iptal kararı verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karaburunda-yargi-tas-ocagina-dur-dedi_158408.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!