Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Karaburun’da Kritik RES Zirvesi

Yaylaköy'de kurulan yarımadanın önemli bir bölümünde bulunacak olan rüzgar enerjisi santralinin 47 türbini için yeni ÇED süreci başlıyor. Halkın katılım toplantısı öncesi Karaburun Kent Konseyi’nden çağrı geldi.

yapi.com.tr
Karaburun’da Kritik RES Zirvesi

Karaburun'a bağlı Yaylaköy'de kurulan yarımadanın önemli bir bölümünde bulunacak olan rüzgar enerjisi santralinin 47 türbini için, vatandaşlar ve çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı. 166 rüzgar türbini ile yarımadanın en büyük projesi olan Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Karaburun RES projesi için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği elektrik üretim lisansının iptali talebiyle, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Geçen 25 Mayıs'ta mahkeme, şirketin RES proje iznini iptal etti. Bunun için de halen çalışıp elektrik üreten proje kapsamındaki 47 türbin de durduruldu. Mahkeme kararına rağmen TEİAŞ kararı ile türbinler geçen hafta yeniden çalıştırıldı. Bunun üzerine bir kez daha harekete geçen köylüler, ilk olarak jandarmaya haber verdi ve mahkeme kararına rağmen RES'lerin çalışması nedeniyle tutanak tutulmasını sağladı. Ardından da Karaburun Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Köylüye 15 milyonluk fatura

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada, RES projesini gerçekleştirecek olan Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş., 12 Haziran'da noter kanalıyla hazırladığı ihtarnameyi, kendisine karşı hukuk mücadelesi veren köylülere gönderdi. Geçen hafta içerisinde ihtarnameyi alan köylüler, şaşkına döndü. İhtarnamede, şirketin lisansının 233 MW kurulu bir gücü öngördüğü, ancak bunun henüz 120 MW'lık bölümünün faaliyette olduğu, bu projenin durduğu her gün hem şirketin hem de ülke ekonomisinin zarara uğradığı belirtildi. Devamında ise, kapalı kaldığı günlerde firmanın yaklaşık 15 milyon TL (14 milyon 635 bin TL) zarar ettiği, tesisin davalar nedeniyle geç başladığı süre içerisinde oluşacak tüm zararın, davacı köylülerden tahsil edileceği kaydedildi.

Yaylaköy halkı ihtarname şokuyla sarsılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 47 tribünlük kapasite artışı için yeni bir ÇED süreci başlattı.

RES’e ait kapasite artışı 14 Temmuz Salı günü halkın kantarına çıkacak. Halkın Katılımı Toplantısı saat 14.00’te başlayacak. Kritik toplantı öncesi Karaburun’da sivil inisiyatiften dayanışma çağrısı geldi.

Karaburun Kent Konseyi yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu ifade ederek, ilçe sakinlerini, İzmirlileri ve Egelileri, yaşam ve çevre savunucularını yarın yapılacak toplantıda dayanışmaya çağırdı.

Açıklamada, “‘Karadeniz’de HES’lere verdiğimiz izinlerle hata yapmışsız’ diyenlere, Ege’deki RES’lerle ilgili aynı cümleyi kurdurmamak için Yaylaköy Meydanı’nda birlikte olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karaburunda-kritik-res-zirvesi_132770.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!