Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KARDEMİR 2 Milyon Ton Üretim Kapasitesine Ulaşıyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, "150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan KARDEMİR'in inşallah bu yıl sonunda 2 milyon tonlara ulaştığını görüyor olacağız" dedi.

yapi.com.tr / AA
KARDEMİR 2 Milyon Ton Üretim Kapasitesine Ulaşıyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, demir-çelik sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Sektörün dünya ve Türkiye'de daralan ekonomik gelişmelerden etkilendiğini ifade eden Yılmaz, "Ülkemizde Çin faktörü ön plandadır. Çin son 10-12 yılda büyük bir büyüme gösterdi. Dünyada üretilmekte olan 1,6 milyar ton seviyesindeki çeliğin yarısını üretebilir ve tüketebilir durumdaydı. Ancak Çin büyümesini yavaşlattı ve kapasitesinin bir bölümünü de artan miktarlarda ihracata yöneltmeye başladı. Hal böyle olunca hem Türkiye pazarına girmeye başladılar. Bunun etkisini pazarlarımızda görmeye başladık" diye konuştu.

Yılmaz, Çin'in Türkiye piyasasına girmesinin KARDEMİR'i de olumsuz etkilediğini belirterek, "Biz kütük, nervürlü inşaat çeliği, katma değeri yüksek ray ve profil üretiyoruz. Devam etmekte olan çok kıymetli bir yatırımımız var. Kangal haddehanemiz devam ediyor. O da devreye girdiğinde kıymetli bir ürüne dönüşecek. Kütük baz alındığında bugün Çin'den kütük teslim 300 dolar, yerinde teslim 330 dolar fiyatlarla Çin dışarıya malzemeyi ucuz fiyatlarla indiriyor. Türkiye'de bu fiyatlarla, maliyetlerimizi dikkate aldığımızda rekabet çok zor" ifadesini kullandı.

Liman bağımlılığını artan KARDEMİR için Filyos Liman Projesi çok önemli

KARDEMİR'i Türkiye ve dünyada en iyi yere taşıyacak olan en önemli projenin Filyos Liman Projesi olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu projenin hayata geçmemesi fabrikamız açısından son derece büyük bir zafiyettir. KARDEMİR üretimini artırıyor. Bu da fabrikanın liman bağımlılığını arttırıyor. KARDEMİR'de yapmakta olduğumuz yatırımlar ve ekleyeceğimiz yeni yatırımlar bizi 3 milyon tona taşıyabilir. Maliyetlerimizin düşmesi için hepimizin mücadele etmesi gereken alan, biran an önce Filyos'ta liman ya da liman alternatifini hayata geçirmek olmalı. KARDEMİR ve bölge için olmazsa olmazımızdır."

Yılmaz, yatırımların devam ettiğini, bu sene ilk defa 2 milyon tonu aşacaklarını umduklarını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"2 milyon tona ulaşılması entegre demir-çelik tesisleri açısından önemli bir iş. 150 bin ton kapasiteyle üretime başlayan KARDEMİR'in inşallah bu yıl sonunda 2 milyon tonlara ulaştığını görüyor olacağız. Çok parlak bir dönem değil, sektör tam tersine biraz sıkıntılı bir dönemde geçiyor. Türkiye demir-çelik sektörü topyekun kalkınsın. Türkiye büyüsün ki çelik tüketilsin. Yani büyüme tamamen çelik tüketimiyle paraleldir. Büyüme yavaşladığı zaman çelik tüketimi azalır. Umuyorum bir an önce istikrarlı bir ortama kavuşulur, projeler devam eder, yeni projeler başlar çelik sektörü de bundan nasibini alır".

http://www.yapi.com.tr/haberler/kardemir-2-milyon-ton-uretim-kapasitesine-ulasiyor_132622.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!