Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

LAN ile Mimarlığın Geleceği, Konut ve Dönüşüm Üzerine

LAN (Local Architecture Network) mimarlığı farklı disiplinlerin kesişiminde bir faaliyet alanı olarak ele alıyor. Büronun kurucularından Umberto Napolitano, Konut Konferansı 2012’de anahtar konuşmacılarından biri olarak yer alıyor. Napolitano ile mimarlık yaklaşımları, projeleri, konut, kent ve dönüşüm üzerine bir söyleşi yaptık.

LAN ile Mimarlığın Geleceği, Konut ve Dönüşüm Üzerine

Bize LAN’ın mimarlık yaklaşımından bahseder misiniz? Neden “Network”? Disiplinlerin kesişiminden kastınız ne?

LAN mimarlığı, farklı disiplinlerin kesiştiği bir alan olarak ele alıyor. Buna ek olarak LAN doğrudan şu anlamı taşıyor: “Yerel Mimarlık Ağı” (Local Architecture Network). Bu farklı uzmanlık alanlarını, tekil projeler özelinde amaca yönelik olarak bir araya getiren küçük bir yerel ağı ifade ediyor. Çalışma yaşamımızın başında, her hafta büromuzda, fotoğrafçılar, sanatçılar, entelektüeller, film yapımcıları gibi farklı alanlardan insanlarla toplanır, yaşamı farklı açılardan bakan insanlar olarak bir araya gelir, birbirimizi dinleyerek kendimizi geliştirirdik. Bu bugün projelerimizde, içinde aynı zamanda sosyal, kentsel, biçimsel ve işlevsel bakış açılarını bulunduran bir yaklaşım geliştirmek için temel bir yöntem haline geldi.   

Bu doğrultuda projelerinizde izlediğiniz belirli bir süreç/yöntem var mı? Örneğin LAN bir konut projesine nasıl yaklaşır? Neleri sorgular? Nasıl tasarlar?

Yaratım sürecimizin altında araştırma yatıyor, bunu fikirden teknoloji aşamasına kadar karikatürize bir üslupla yapıyoruz. Bir yarışma şartnamesi ya da bir projenin ön bilgisi büromuza ulaşır ulaşmaz, mekanik bir biçimde, konum, kent, tip, işveren, ekonomik ve sosyal duruma ilişkin bize hareket noktası sunacak ve kafamızda soru işaretlerini tetikleyecek her türlü konuda ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Konu üzerinde kapsamlı bilgiye sahip olmak, farklı öneriler getirmenizi, daha önce dile getirilmeyen taleplere yönelik senaryolar üretmenizi ya da kentin geçmişine ilişkin temel sorunlara sözkonusu proje üzerinden yaklaşabilmenizi sağlıyor. Konut projeleri ise bizim için farklı senaryolar hayal etme ve bunun mekânda uygulama fırsatı anlamına geliyor.

Bégles’deki konut projesi buna için iyi bir örnek. Proje bütünüyle yenilenme aşamasında olan bir alanda bulunuyor. Bu proje hem bizim için hem de yatırımcı için bir kumar niteliği taşıyordu. Projenin bulunduğu konum, büyük bir istasyonun yakınında olması ve gelişmiş ulaşım altyapısına karşın yatırım açısından riskli bir bölgeydi. Bölge için geçerli planlar düşük yoğunluklu bir banliyö yerleşmesi öngörüyordu. Bizse Bordeaux kentinin bizce hafife alınan bu bölümünün kısa zamanda canlanacağına inandık. D biçimli plan, alandaki bu isteksizliği aşabilmemiz için bir olanak sundu. Bu plan dahilinde, şimdilik boş bırakılacak ancak ileride yeni birimlerin eklenmesi ya da var olan dairelerin genişletilmesinde kullanılacak alanlar yarattık.

Henüz yapım aşamasında olan proje şimdilik aralarında boşluklar bulunan bir dizi konteyneri andırıyor. Bu boşluklar şimdilik kış bahçesi olarak kullanılacak. Gereksinim olduğunda ise genişleme için kullanılabilecek. Yapı, bu biçimde %30 büyüme olanağına sahip.


Bize “27” projenizden bahseder misiniz? Ne yapıyorsunuz? Nasıl yapıyorsunuz? Hangi aşamadasınız?

27 daha çok süreç içinde kendi kendini tanımlayan bir proje. Projeyi, çağdaş Avrupa mimarlığının kalbine yapılan ve sürekli değişim içinde olan bir yolculuk olarak tanımlayabiliriz. Proje ekibi bir film yapımcısı, bir tasarımcı ve ikimizden (LAN-Umberto Napolitano ve Benoît Jallon) oluşuyor. Birlikte Avrupa’nın geleceğini inşa eden insanlarla tanışmak üzere yolculuk ediyoruz. Bu projenin altında yatan soru, mimarlığı ve mimarların uzmanlıklarını sosyal, politik, ekonomik ve ekolojik bağlamda kapsıyor: kendini mimarlık üzerinden ifade edecek bir Avrupa kimliğinden bahsedilebilir mi? Tanıştığımız mimarların benimsediği, Avrupa’ya ilişkin ilke ve beklentiler neler? Sürmekte olan ekonomik krizle birlikte ne tür zorluklarla karşılaşılıyor?

Bugüne dek, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika, Danimarka, Slovakya ve İrlanda olmak üzere yedi farklı ülkeye gittik. Bu geziler boyunca sanatçılar, mimarlar, entelektüellerle söyleşiler yaptık, fotoğraflar ve filmler çektik. Bu yıl projenin son yılı olacak. Programımızda geriye kalan bütün ülke ve mimarlık bürolarını ziyaret etmeyi planlıyoruz. Sonunda ise bütün görüşmelerimizi, bütün deneyimi ve keşifleri elde ettiğimiz görsel malzemeyle birlikte bir belgesel haline getirmeyi amaçlıyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/lan-ile-mimarligin-gelecegi-konut-ve-donusum-uzerine_102409.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!