Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Madenciler Yol Ayrımında

Zorunlu sigortanın başlaması ile yapılan incelemede 302 maden işletmesinden 102’sinin güvenliği olmadığı ortaya çıktı. 200 işletmeden sadece 83’ü sigortalandı. 219 işletmenin kapanıp, kapanmayacağı ise merak konusu.

yapi.com.tr
Madenciler Yol Ayrımında

Hürriyet'in haberine göre, zorunlu sigorta uygulaması başladı, maden işletmeleri sıkıntıya girdi. Yapılan incelemede 102 maden işletmesinin iş güvenliğine uygun olmadığı tespit edildi. Soma faciasından sonra yapılan düzenleme ile tüm maden işletmelerine; çalışanlarını, kaza sonucu vefat ve sakatlık risklerine karşı ferdi kaza sigortası ile sigortalama zorunluluğu getirilmişti. Bu yılın Mayıs ayında yürürlüğe giren düzenleme çerçevesinde; maden işletmelerini sigorta eksperleri denetleyecek, işletmenin asgari sigorta şartlarını sağladığının tespiti üzerine sigorta şirketi madeni sigortalayacaktı. Sigortalanmayan işletmenin ise faaliyeti durdurulacak, ruhsat aşamasında sigorta şartı aranacaktı. Yine düzenleme ile sigortanın kişi başı teminat tutarı 150 bin lira, maden işletmelerinin her bir çalışan için ödeyeceği yıllık prim de 700 lira olarak belirlenmişti.

83’ü sigortalandı

Uygulamanın üzerinde 6 ay geçti. Bu süre içinde 302 maden işletmesinin araştırma raporu tamamlandı ve 102 işletmenin uygun şartlarda faaliyet göstermediği, dolayısıyla da sigortalanamayacağı tespit edildi. Kalan 200 işletmeden ise sadece 83 tanesi sigorta kapsamına alınarak, 16 bin 409 işçi ferdi kaza sigortası ile sigortalandı. Araştırma raporu olumlu olmasına rağmen halen 117 maden işletmesi sigorta yaptırmadı. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bugüne kadar toplamda 80 madenin, şirket olarak da 40 madeni sigortaladıklarını söyledi. Uğur Gülen, madenlerin sigortalanma sürecini ise şöyle anlattı: “Sigorta talebi geldiğinde, sigorta şirketi, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) şemsiyesi altında bulunan eksper havuzundan talepte bulunuyor. Eksper, madeni inceleyerek bir değerlendirme yapıyor. Yapılan inceleme sonunda şartlar uygun bulunup onay verilirse poliçe düzenleniyor. Verilmezse madene gerekli şartların hazırlanması için 45 günlük süre tanınıyor. Bu sürede gerekli tüm şartlar yerine getirilmişse poliçe düzenleniyor. Poliçe düzenlenen maden 6. ayda yeniden risk incelemesine tabi tutuluyor. Uygun şartlar devam ediyorsa poliçenin devamına, aksi durumda poliçenin askıya alınmasına karar veriliyor. Ve bu süreçler ilgili mercilere yazılı olarak bildiriliyor.

Yarıya yakını güvenli

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, yapılan değerlendirmeler çevresinde madenlerin yarı yarıya sigortalanabilir ve güvenli olduğunu belirterek, “Madenlerin çoğu poliçe talebinde bulundu, ekspertiz sürecini başlattı. Bugün itibariyle 80’in üzerinde maden sigortalandı” dedi. Gülen, “Sigortalanmayan madenler kapanacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Madenlerin kapanma sebebi, denetim sürecinde bu poliçeyi ibraz etme şartına karşın sigortalanma için asgari koşulları sağlayamamaları olabilir. Sigortaya uygun olmayan ocakların, daha güvenli bir ortam oluşturulması için yapacağı yatırım, ekstra maliyetler olarak görülebilir.”

Sadece 83’ü sigortalı

NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, eksper ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan komitenin incelediği ve araştırma raporları olumlu çıkan 200 maden işletmesinden 83’ünün sigortalandığını belirterek, şunları söyledi: “Önemli husus, raporu olumsuz çıkan 102 madenle ilgili. Bu madenler, raporda belirtilen eksiklerini tamamlamak zorunda. Yoksa madenleri işletemeyecekler. Hasar ödemesine gelince; olası büyük hasarlarla ilgili Hazine’nin sunduğu bir koruma mevcut. Buna göre, bir işletmede, bir olayda toplam 1.5 milyon liranın üzerinde hasar gerçekleşirse bu rakamın üzerini devlet karşılıyor. Örneğin, Soma’daki olayda bu sistem olsaydı, toplam 45.3 milyon lira tazminat ödenecek; bunun 1.5 milyon lirasını sigorta şirketi, kalanını Hazine’nin oluşturduğu reasürans havuzu karşılayacaktı.”

ETİKETLER: sigorta madenci
http://www.yapi.com.tr/haberler/madenciler-yol-ayriminda_138128.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!