Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'

Marmaray'ın Üsküdar ve Sirkeci istasyonlarının duvarları, İznik ilçesinde klasik Osmanlı çini motiflerinden esinlenilerek üretilen devasa panolarla süslendi. Eni 2,4 metreden başlayan, boyu ise 12 metreye kadar ulaşan 10 çini pano, çeşitli konuları resmediyor.

yapi.com.tr / AA
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'
  • Marmaray'ın İstasyon Duvarlarına da 'İznik Çinisi'

İznik Çini Eğitim ve Öğretim Vakfı'nın dünyanın birçok kentindeki metro istasyonlarını süsleyen çini panoları, İstanbul, Ankara ve Bursa metrolarından sonra Marmaray istasyonlarında da yolcuları karşılayacak. Panolar, doğal ve saf malzemelerden Marmaray Projesi için özel olarak üretildi.

Üsküdar ve Sirkeci istasyonlarındaki panoların isimleri, büyüklükleri ve diğer özellikleri şöyle:

Tarihi Boğaziçi Tüp Geçit Projesi (240x1080 santimetre)

Bu panoda resmedilen tüp geçit projesi, Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde Sarayburnu ile Üsküdar arasının tüp geçitle bağlanması için Osmanlı hükümetine sunulmuş ancak gerçekleşme şansını bulamamıştır. 1891 yılında Fransız demiryolu mühendislerinden S. Preault tarafından tasarlanan ve "Deniz Altı Çelik Tüneli" adı verilen projede denizin altından geçecek bir tünel ile raylı ulaşım hedeflenmekteydi. "Deniz Altında Boru (Tüp) Köprünün Ön Projesi" başlığıyla 4 binde bir ölçeğine göre hazırlanan proje, bu iş için çok büyük bir inşaat teknolojisi gerektiğini göstermektedir. Bazı kaynaklarda bu proje hakkında arşivlerde bilgi olmadığı belirtilse de panonun tasarlanmasına kaynaklık eden orijinal çizimde, "1891 yılında Fransız Demiryolu Mühendislerinden S. Preault tarafından yapılan proje (Taksim Belediye Kütüphanesi, nr. HR 3064)" notu yer almaktadır.

29 Ekim 2013 Üsküdar Gökyüzü Haritası (240x1200 santimetre)

Bu panoda, Marmaray Projesinin hizmete açıldığı 29 Ekim'de gece yarısı Üsküdar'dan Yenikapı'ya doğru bakıldığında izlenen gökyüzü haritası temsil edilmiştir. Gökkubbede bir daha tekrarlanmayacak olan bu görünüş artık İznik çinilerinde yaşayacaktır. Modern teknolojinin geleneksel sanatlarla birlikte kullanılmasının eşsiz bir örneği olan bu çalışma, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.

Mimoza Bahçesi (240x1200 santimetre)

Bahar aylarında çiçek açarak İstanbul'u süsleyen olağanüstü güzellikteki ağaçlardan biri olan mimoza, bu panoda kuşlar ve küçük canlılarla resmedilmiştir. Geniş bir bahçeye yayılan manzara, bahar coşkusunu yıl boyu Marmaray yolcularına hissettirecektir.

Üsküdar Geometrik Pano (240x1200 santimetre)

Geometrik desenler, geleneksel mimaride hemen her türlü yüzeyde kullanılmıştır. Kainattaki kusursuz ve girift düzeni hatırlatarak sıradan düşüncelerden sıyrılmayı sağlayan bu tür istifler, tasarımdaki ustalığı da ortaya koyar. Bursa'daki Yeşil Cami çinilerinden esinlenilmiş olan bu panoda Osmanlı ve Selçuklu üslubu ile modern unsurlar ustalıkla bir araya getirilmiş, çağdaş kent yaşamına dahil edilmiştir.

Erguvan Bahçesi (240x1200 santimetre)

Bahar aylarında, özellikle de Boğaziçi sırtlarında adeta eflatun renkli havai fişekler gibi patlayarak çiçek açan, İstanbul'un simgelerinden biri olan olağanüstü güzellikteki erguvan ağaçları, bu panoda kuşlar ve küçük canlılarla resmedilmiştir.

Marmaray'da ayrıca, 'Raylı Sistemin Gelişimi' (250x1000 santimetre), 'İstanbul ve Tren' (250x1000 santimetre), 'İstanbul Minyatürü' (240x1080 santimetre) ile 'Sirkeci Geometrik Panolar' (2 adet, 240x1200 santimetre) yer alıyor.

Vakfın, dünyada kamusal alanda gerçekleştirdiği başlıca çalışmalar arasında ise Santiago Metro İstasyonu (Şili, 2013), Mescid-i Aksa Restorasyonu (Kudüs, 2011), Tokai City Metro İstasyonu (Japonya, 2011), Tokai City Nilüfer Parkı (Japonya), Meksika Saat Kulesi (Meksika, 2009) ve Montreal Türk Barış Parkı (Kanada, 2000) projeleri bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmarayin-istasyon-duvarlarina-da-iznik-cinisi_113465.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!