Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Maslak 1453 Tartışmasında Mikrofon Ağaoğlu ve Kurum'da

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ekim ayının ilk günlerinde lansmanı gerçekleştirilen ve son haftaların kent gündeminin en tartışmalı başlıklarından biri haline gelen Maslak 1453 projesine yönelik iddiaları ve eleştirileri yanıtladı.

yapi.com.tr
Maslak 1453 Tartışmasında Mikrofon Ağaoğlu ve Kurum'da

Bütün tartışmalara rağmen şu ana kadar satışa çıkan 2 bin 700 daireden 2 bin 200'ü satılan ve inşaatının yüzde 8'i tamamlanan proje için Four Seasons Bosphorus'ta gerçekleştirilen basın toplantısına kalabalık bir basın ordusu katıldı.

Ali Ağaoğlu ve Murat Kurum'a yöneltilen sorular ve verdikleri yanıtlar özetle şöyle:

Başbakan Erdoğan'la yapılan görüşmede Maslak 1453 projesi için bir yardım talebi oldu mu, Finans Merkezi ihalesi gündeme geldi mi?

Ali Ağaoğlu: Biliyorsunuz, Maslak 1453 projesinin lansmanını Cityscape Dubai Fuarı'nda yaptık; Başbakan Erdoğan ile görüşme amacımız da lansmana katılması için davet etmekti. O da yaklaşan AK Parti kongresi nedeniyle katılamayacağını iletti. Finans Merkezi ihalesi henüz açıklanmamıştı; gündemde bile değildi. Görüşmede ayrıca, yine o günlerde yaptığım Diyarbakır gezisinden izlenimlerimi aktardım; inşaat sektörüne dair genel değerlendirmelerde bulunduk. Benim yardıma ihtiyacım yok ki; görüşmeye altımda 3 milyonluk arabayla gittim. Demezler mi adama, sen önce altındaki arabaları sat diye?

Bilirkişinin, Maslak 1453 arazisinin riskli bir jeolojik yapıya sahip olduğu, sel riski taşıdığı yönündeki tespitleri hakkında ne düşünüyorlar?

Murat Kurum: Arazinin başı ve sonu arasında 75 metre kot farkı var. Burası, ayrıntılı jeolojik etüd gerektiren bir alan; inşaat yapılamaz bir alan değil. Bu konuda gerekli raporları İTÜ'den aldık. Sağlam zemine ulaşmak için şu ana kadar 4 milyon metreküp hafriyat gerçekleştirdik. Ayrıca bazı yapılarda da tünel kalıp gibi farklı inşaat metodları uygulanacak.

Ali Ağaoğlu: Maslak, zemin olarak en sağlam bölgelerden biri. Ama bizim proje alanımız, bir dolgu alanı. Bu noktada gerekli önlemleri alıyoruz. Evet arazi eğimli; ama İstanbul da yedi tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Eğer eğim sorun olsaydı, bütün şehirler ovalar üzerine kurulmak zorunda kalırdı.  

Meslek odalarının ve STK'ların yaklaşımını nasıl değerlendiriyorlar?

Ali Ağaoğlu: En kötü plan, plansızlıktan iyidir. Ama STK'lar, meslek odaları, bu konuda toplumu yanlış yönlendiriyorlar. Bu görüşün altında başka şeyler aramak lazım. Hep dava açmak, muhalefet yapmanın yanısıra eleştiri konularınızı, çözüm önerilerinizi de göstermelisiniz.

Ağaç katliamı iddiaları, Fatih ormanının durumu

Murat Kurum: Söylediğim gibi, burası bir dolgu alanı, orman değil. Ayrıca Fatih Ormanı ile değil, Parkorman ile sınırımız var. Bizim vermek istediğimiz mesaj, herkes gibi bizim projemizde yer alan mülk sahiplerinin de bu ormandan faydalanabileceğiydi.

Ali Ağaoğlu: Bizim arazimiz üzerinde orman yok; ama ot da mı bitmesin? Arazi sınırları içinde yer alan birkaç gecekondu ve onların bahçesinde birkaç ağaç, çalı vardı; biz sadece onları temizledik. Ama büyük ceviz, çınar ağaçlarını kesmedik; sökerek naklettik. İnsanların çevreye gösterdikleri bu duyarlılık beni mutlu etti; ama bu hassasiyet yanlış yönlendiriliyor. Parkorman, yıllardır konserler ve çeşitli organizasyonlar için kullanılıyor. Bizim kampanyada vermek istediğimiz mesaj, insanların saatlerce araba yolculuğu yapmak zorunda kalmadan, yürüyerek bu alanlardan faydalanabileceğiydi. Evet, reklam abartılı, kibirli olmuş olabilir; ama bu deniz kıyısında yapılmış bir proje olsaydı at yerine kayığa binecektim. Orada deniz benim mi olmuş olacaktı? Biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yeni düzenlemesini destekliyoruz. Araziyi aldıktan sonra Parkorman'ın işletmecisi Serdar Bilgili ile neler yapabileceğimizi konuşmak için görüştük; ama anlaşamadık. Aslında amacımız Hyde Park, Centrel Park gibi, bütün İstanbullulara açık bir kent ormanı yaratmaktı. Bizim için 10'larca milyon dolarlık bütçesi olan bir sosyal sorumluluk projesiydi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın Fatih Ormanı'nın devrine ilişkin sözleşmeyi feshetmesi

Ali Ağaoğlu: Bakanlığın kararına saygı duyuyoruz. Orada bir usül hatamız oldu. Sözleşmede, iki yıl devredilemeyeceği, sonrasında da Bakanlık izni gerektiği yazıyordu; biz bunu atladık. Bugüne kadar oraya 3,5 milyon TL yatırım yaptık; ama Bakanlığa iade etmeye hazırız.

Planlamadaki çok başlılık, yapılan plan düzenlemesinin İstanbul Master Planıyla uyumluluğu

Murat Kurum: Herkesin plan yapmasını doğru bulmuyoruz; ama biz 'herkes' değiliz. Buranın planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile yapıldı; ayrıca Büyükşehir Belediyesi'yle işbirliği içinde çalışıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maslak-1453-tartismasinda-mikrofon-agaoglu-ve-kurumda_102874.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!