Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Merkez Bankası Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 7,5 olduğunu bildirdi.

yapi.com.tr
Merkez Bankası Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 7,5 olduğunu açıkladı. Başçı, 2016 ve 2017 sonu enflasyon tahminlerinde Ekim 2015 Enflasyon Raporu'na göre, 1 puan ve 0,5 puan yukarı yönlü güncellemeler yaptıklarını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Ham petrol fiyatları konusundaki varsayımlarını aşağı yönlü revize ettiklerini belirterek 2016 yılı petrol varsayımının 54 dolardan 37 dolara düşürdüklerini belirten Başçı, gıda enflasyonunun yıllık yüzde 8'den yüzde 9'a çıkardıklarını bildirdi.

Başçı, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışın enflasylona bu yılki etkisinin 0,4 puan olacağını söyledi.

MB Başkanı, enflasyon tahminlerini ise şöyle açıkladı: "Enflasyon 2016'da yüzde 7.5, 2017'de yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5'te istikrar kazanacak. Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6.1-8.9 aralığında, orta noktası yüzde 7.5 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 4.2-7.8 aralığında, orta noktası yüzde 6 olacağı öngörülüyor".

Ocak ayında 'çift hane' ihtimali zayıf

Ocak ayında enflasyonun artacağını belirten Başçı, ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başçı, enflasyonun Ocak'ta çift haneye çıkma ihtimalinin az olduğunu ifade etti. Erdem Başçı, "H ve I endekslerinin krediler ve döviz kurunda gelecek etkilere dayanıklı olmasına ve düşmesine dikkat edeceğiz; elimizdeki tüm araçları enflasyonu düşürmek için kullanacağız. Enflasyonu yıl sonunda yüzde 7.5'e yaklaştırmak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Gelinen noktada fiyat istikrarına ulaştığımızı söylemek mümkün değil" dedi.

Enflasyonu düşürme konusunda kararlıyız

Toplantı sonrası soruları da yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7,5'in altında kalabilmek zorundayız, enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye'yi daha kötü bir dengeye götürür. Para politikası yeterince sıkı... Emtia fiyatlarındaki yüzde 3 düşüş, TL hafif değer kaybetse bile enflasyonda düşürücü etki yapabiliyor. Enflasyonu düşürücü her aracı kullanıp şokların etkisini azaltmamız gerekiyor, bu konuda kararlıyız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/merkez-bankasi-yilin-ilk-enflasyon-raporunu-acikladi_142699.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!