Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlık Fakültesinde Büyük Skandal!

Trabzon'da mimarların karikatürlerinin yasaklanmasının ardından, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin yaptığı kilise maketlerinin, üniversite yönetimi tarafından yıktırıldığı iddia edildi.

yapi.com.tr
Mimarlık Fakültesinde Büyük Skandal!

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde görevli Aktan Acar, mimarlık 1. sınıf öğrencilerinin ürettiği 1/10 maketlerin gece vakti yıkıldığını iddia etti. Twitter ile iddiasını paylaşan Acar, mimarlık öğrencilerinin maketlerinin Tadao Ando kiliseleri olduğunu belirtti.

 

Olay hakkında konuşan öğrenciler, bir profesörün kendilerine gelerek "neden cami maketi yapmadıklarını" sorduğunu, daha sonra da dekanlığın "kilise maketlerinin güvenlik açısından uygun olmadığı" şeklinde bir yazı gönderdiğini iddia ettiler.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "kilise maketinin yıktırılması evrensel bir meslek olan mimarlığın ruhuna aykırıdır. Bir mimarlık fakültesinde bu vahşet yaşanıyor ve yönetimleri susuyorsa, ülkemiz mimarlığının geleceği açısından kaygımız giderek artıyor. Mimarlığın ve yapılı çevremizin nasıl bir ideolojik bakış açısıyla şekillendiği ortada. Gazi Üniversitesi'nde yaşanan bu olaylar tesadüf değil, önce mimarlık fakültesinin cephesi Osmanlı Selçuklu mimarisi ile kapladılar şimdi mimarlık eğitimine müdahale ediyorlar, mesleğimiz adına bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Gazi Üniversitesinde, part-time hocalık yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan'da " tüm yaşam alanlarımızdaki muhafazakarlaşmanın mimarlık eğitimine kadar dayanmış olması ve öğrencilerin yoğun emeklerle hazırladıkları maketlere bile tahammül edemeyen bir yönetimin üniversitelerde olması , üniversitenin ruhuna aykırıdır" dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu'da maketlerinin yıkılışının kabul edemeyeceğini söyleyerek,tüm mimarlık öğrencilerini 16 Mayıs Perşembe günü Yüksel Caddesi'nde yapılacak açıklamaya çağırdı.

Facebook üzerinden örgütlenen ve eylem çağrısı yapan öğrenci komisyonu, yaptıkları çağrıda mimarlara ve mimarlık öğrencilerine şöyle seslendi: "10 Mayıs 2013 Cuma günü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde 2013 yılı 1. sınıf öğrencileri tarafından 1/10 ölçeğiyle yapılan ''kilise'' maketleri öğrencilerin kendisi tarafından yıkılmak zorunda bırakılmıştır. Mimarlık öğrencileri olarak bu ölçekte yapılan bir maketin ne kadar masraf ve emekle yapıldığını çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımızın böyle bir zorbalıkla kendi emeklerini yok etmek zorunda bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Bizler TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu olarak 6 gündür herhangi bir açıklama yapmayarak suçlamaları kabul ettiğini düşündüğümüz Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi dekanı ve bölüm başkanını acilen bu olayı bir açıklığa kavuşturmaya ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz. Bizler üniversitelerde bilimsel ve özgür bir eğitim isteyen öğrenciler olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bildiririz. Bütün bu nedenlerle Ankara'daki bütün mimarları ve mimarlık öğrencilerini Perşembe günü saat 18.30'da Yüksel Cadde'sinde yapılacak olan açıklamaya bekliyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlik-fakultesinde-buyuk-skandal_108645.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!