Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Müzelere İşaret Dili Bilen Rehber Geliyor

Arkeoloji Müzesi 2016’da ‘engelsiz müze’ sloganıyla bütün bölümlerini açmaya hazırlanıyor. 2016’dan itibaren müzeyi gezdiren rehberler, işitme engelliler için işaret dilini de kullanacak.

yapi.com.tr
Müzelere İşaret Dili Bilen Rehber Geliyor

Milliyet'in haberine göre, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2016’dan itibaren işitme engellilere bilgi aktarmak için rehberlerin işaret dilini kullanmaya başlayacağını söyledi. Ulusoy, “Pilot uygulamaya arkeoloji Müzesi’nden başlıyoruz, ardından bir program dahilinde Topkapı, Ayasofya ve diğer müzelere de yaygınlaştıracağız” dedi.

Turizm Haftası kapsamında; süper star Ajda Pekkan ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık’ mesajını vermek ve işitme engelliler için toplumsal duyarlılığın altını çizmek üzere, Arkeoloji Müzesi’nde bir toplantı düzenlediler.

Ulusoy, gençlerin müzelere ilgisini artırmak ve engelli vatandaşların müzeleri rahatça gezerek kolayca bilgi alabilmelerini sağlamak amacıyla sürdürülen çalışmalar konusunda bilgi aktardı. Ulusoy, görme engelliler için hazırlanan kabartma alfabeli özel kitapçık ile işitme engelliler için düşünülen görüntülü el cihazını tanıttı.

Eser sayısı 1 milyon

Ulusoy, Arkeoloji Müzesi’nin restorasyon ve tanzim çalışmalarının TÜRSAB tarafından karşılandığını belirterek, şöyle konuştu:

“50 milyar dolar döviz getirmeye çalıştığımız bir dönemde müzeler bizim sermayemiz. 5 milyon ‘Müze Kart’lı vatandaşımıza özel fiyatla müze kapılarını açtık. Sanatınız, kültürünüz yoksa ya da  ona bakmıyorsanız medeniyetten bahsetmeye hakkınız yok. Eğer medeniyetinize sahip çıkmıyorsanuz Avrupa Birliği’nde olmaya hakkınız yok. Medeniyet burada, burada milyonu aşkın eser var. darphane binalarımızı da onarıp, depolarda yüz yıldır açılmayan eserleri gün ışığına çıkaracağız.”

Ajda’nın daveti

Ajda Pekkan, herkesi müzelere davet ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Engelli insanlar için yaşam alanları oldukça kısıtlı. Özel insanlarımızı hayatın içinde daha fazla katabilmeyi kendimize görev bildik. Eşi benzeri bulunmayan Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı gibi müzelere ev sahipliği yapıyoruz. Bu yapılara erişimin herkes için eşit ve rahatlıkla olmasını temenni ediyoruz. İşitme engelli insanlarımızın da müzelerimizi rahatlıkla gezebilmeleri amacıyla TÜRSAB ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyorum.”

‘Eyfel’de 3 saat bekleyen Topkapı’da 2 saat beklesin’

Başaran Ulusoy, gazetecilerin müze önlerindeki uzun kuyruklarla ilgili soruya, “Evvelden ‘müzelere kimse gelmiyor’ diye şikayet ederdik, şimdi ‘çok kuyruk var’ diyoruz. Louvre’da, Londra’da, İngiltere’de kuyruklar 2-3 saat sürüyorsa, Eyfel kulesini 3 saat bekliyorsanız, müsaade edin de Ayasofya, Topkapı, Sultanahmet’te de 2 saat beklesinler. Çünkü Topkapı ve Ayasofya’yı 5’er milyon insan ziyaret ediyor. Arkeoloji Müzesi’nin tanzim ve teşhiri bittikten sonra buraya da 3 milyon kişi gelecek. 3 saat Eyfel’de bekleyen 2 saat Topkapı’da bekleyecek” dedi.

Ulusoy, kuyrukların azaltılmasına yönelik randevu sistemini düşündüklerini ifade ederek, “Bunların saatlerini ayarlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bir gemi geldiği zaman 5 bin kişi birden geliyor. Bu kolay değil” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muzelere-isaret-dili-bilen-rehber-geliyor_130267.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!